برخی عوامل ژنتیکی اضافه‌وزن، بدن را از ابتلا به دیابت حفظ می‌کنند

نتایج بررسی مشترک پژوهشگران انگلیسی و دانشمند ایرانی مشخص کرد؛

پژوهشگران انگلیسی با همکاری دکتر “هانیه یاقوتکار”، پژوهشگر ایرانی، در بررسی جدید خود دریافتند برخی عوامل ژنتیکی اضافه‌وزن، می‌توانند بدن را از ابتلا به دیابت حفظ ‌کنند.

به گزارش آردی نیوز و به نقل از مدیکال‌اکسپرس، برخی از تغییرات ژنتیکی مرتبط با اضافه‌وزن، می‌توانند افراد را در برابر دیابت نوع دو، حمله قلبی و سکته محافظت کنند.

متخصصان بر این باورند که محل ذخیره چربی‌های اضافی بدن، به طور ژنتیکی تعیین شده است. ذخیره چربی بیش از اندازه ذخیره، می‌تواند به پایداری انسولین و محافظت در برابر خطر ابتلا به دیابت و بیماری‌های دیگر منجر شود.

پژوهشگران “دانشگاه برونل لندن” (Brunel University London) و “دانشگاه اکستر” (UoE) انگلستان با همکاری دکتر “هانیه یاقوتکار”، پژوهشگر ایرانی، ۱۴ تغییر ژنتیکی را شناسایی کرده‌اند که می‌توانند به شناسایی محل ذخیره چربی در بدن کمک کنند.

پروفسور “الک بلیکمور” (Alex Blakemore)، متخصص ژنتیک دانشگاه برونل گفت: در مورد خطر ابتلا به دیابت، محل ذخیره چربی، بسیار مهمتر از میزان چربی است. برخی از عوامل ژنتیکی وجود دارند که موجب اضافه‌وزن می‌شوند اما می‌توانند خطرات متابولیسم بدن را کاهش دهند. این موضوع، با محل ذخیره چربی در ارتباط است.ذخیره چربی زیر پوست، بهتر از ذخیره آن در اندام‌های بدن به‌خصوص کبد است.

پژوهشگران، داده‌های مربوط به بیش از ۵۰۰ هزار نفر که سن آنها بین ۳۷ تا ۷۳ سال بود، بررسی کردند. آنها برای تطبیق محل ذخیره چربی در بدن افراد، از اسکن ام‌آرای استفاده کردند و نشانه‌های ابتلا به دیابت نوع دو، حمله قلبی و سکته را نیز در آنها مورد بررسی قرار دادند.

آنها ۱۴ نوع تغییر ژنتیکی در مولکول DNA افراد یافتند که علاوه بر ارتباط با شاخص توده بدنی آنها، با خطر ابتلا به دیابت، فشار خون و بیماری قلبی در ارتباط بود. این پژوهش نشان می‌دهد افرادی که این عوامل ژنتیکی را داشته باشند، چربی را زیر پوست ذخیره می‌کنند و بدین ترتیب، چربی کمتری در اندام‌های بدن آنها از جمله کبد، پانکراس و کلیه‌ها ذخیره می‌شود.

دکتر “هانیه یاقوتکار”، از دانشکده پزشکی دانشگاه اکستر گفت: افراد بسیاری با وجود داشتن اضافه‌وزن، در خطر ابتلا به بیماری‌های متابولیک قرار ندارند. از آنجا که بخش قابل توجهی از جمعیت، به اضافه‌وزن مبتلا هستند، یافته‌های ما می‌توانند به درک مکانیسم‌هایی که در محافظت از این افراد نقش دارند، کمک کنند و خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت نوع دو، بیماری قلبی و فشار خون بالا را در آنها کاهش دهند.

این پژوهش، در مجله ” Diabetes” به چاپ رسید. /ایسنا