جلوگیری از خوردگی تجهیزات صنعتی‌باضدزنگ‌نانویی/کاربردی شدن پوشش‌های آنتی‌باکتریال در بیمارستان

محققان یکی از شرکت‌های فعال در حوزه نانوی علاوه بر آنکه موفق به تولید نانو پوشش‌های رنگ آنتی‌باکتریال برای فضای بیمارستانی شدند، به فرمولاسیون نانو رنگ‌هایی برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی تاسیسات دریایی دست یافتند.

به گزارش آردی نیوز و به نقل از ایسنا، یکی از شرکت‌های فعال در حوزه نانو فعالیت خود را برای توسعه کیفی محصول و توسعه مبدل “زنگ آهن آب پایه” نانو فناوری معروف به “لارما”پوشش متمرکز کرده و در سال ١٣٩٧ موفق به ثبت اختراع داخلی و ثبت PCT پتنت جهانی در سوییس و در آزمایشگاه‌های چین و روسیه مورد تست، آزمون و تایید قرار گرفته و موفق به اخذ گواهی‌های مربوط شد.

امروزه 3 تا 5 درصد تولید ناخالص کشور که مبلغی بالغ بر 22 میلیارد دلار است، صرف هزینه‌های مربوط به خوردگی و زنگ زدگی در کشور می‌شود که در این شرکت با محصول فناورانه خود سعی در کاهش هزینه‌ها و بالابردن عمر سازه‌های فلزی دارد.

خوردگی در اجسام و مواد به کار رفته در صنایع گوناگون همچون صنایع هوایی، کشتی‌سازی، نفت، گاز و پتروشیمی بسیار حائز اهمیت بوده و اگر به موقع مورد توجه قرار نگیرد، میتوانند باعث ایجاد خسارات و خطرات جبران ناپذیری از نظر اقتصادی، میزان مصرف انرژی و همچنین زیست محیطی شوند. از طرفی در برخی صنایع، قطعات حساسی وجود دارند که امکان زنگ‌بری با روش های معمول اسید شویی و “سندبلاست” در مورد آنها میسر نیست. ولی مبدل زنگ تولید شده در این شرکت با زنگ تشکیل شده بر روی سطوح، کمپلکس پایداری تولید میکند که به سطح فلز چسبیده و پوششی محافظ در برابر رطوبت و خوردگی مجدد به وجود می‌آورد.

استفاده از این محصول باعث مقاومت چند برابری فلز در برابر خوردگی شده به گونه‌ای که اعمال مبدل زنگ، اولین قدم در حفاظت طولانی مدت از سطوح فلزی با بازدهی بالا و هزینه مطلوب است. در صورت اعمال رنگ و یا اپوکسی بر روی سطوح لایه نشانی شده با مبدل زنگ ، سطوحی کاملا مقاوم در برابر شرایط جوی، نور خورشید، باران و حتی اسپری نمک، بدون پوسته پوسته شدن و ترک خوردگی ایجاد خواهد شد. از طرفی در صورت استفاده از مبدل زنگ نانویی لارما پوشش هزینه هاو زمان اجرا تا حد مطلوبی کاهش می‌یابد، زیرا دیگر نیازی به سند بلاست و زیر سازی نیست.

تبدیل زنگ روی سطح به کمپلکس پایدار با چسبندگی بالا، ایجاد پوشش محافظ در برابر رطوبت و خوردگی مجدد، قابلیت رنگ پذیری برای اعمال پوشش نهایی، قیمت مناسب و وزن سبک، سهولت و سرعت بالای اجرا، قابلیت روندگی و نفوذ در خلل و فرج بافت زنگ زده فلزات و دوام بسیار زیاد و عمر طولانی از ویژگی‌های این محصول به شمار می‌رود.

محققان این شرکت همچنین موفق به تولید رنگ‌های نانویی آنتی‌باکتریالی شده که بوی زننده رنگ‌های رایج را ندارند. این رنگ‌ها برای استفاده در ساختمان‌های اداری، منازل و بیمارستان‌ها مناسب است. این پوشش‌های شفاف، دو جزئی پایه پلی‌یورتان و حاوی نانوذرات است و از آن می‌توان در پروژه‌های مختلفی چون یک برج‌های مسکونی در منطقه ملارد مورد استفاده قرار گرفته است.

استفاده در محیط‌های بیمارستانی از دیگر کاربردهای این نانو پوشش‌ها است و در حال حاضر در چند بیمارستان کشور نظیر بیمارستان “امیرالمومنین” اصفهان از این رنگ‌های نانویی استفاده شده است. این رنگ به دلیل خواص آنتی‌باکتریال برای فضاهای حساس نظیر بیمارستان مناسب است. از سوی دیگر این رنگ‌ بدون بو بوده در نتیجه در حین استفاده مشکلی برای افراد ایجاد نمی‌کند در حالی که رنگ‌های رایج به دلیل داشتن بوی زننده، برای بیماران مشکل‌ساز بوده به طوری که بعد از رنگ‌ کردن اتاق‌ها باید تا چند روز هیچ بیماری از آن اتاق استفاده نکند که این موضوع موجب خالی ماندن ظرفیت اتاق‌های بیمارستان بعد از رنگ‌آمیزی اتاق می‌شود. اما رنگ‌های نانویی علاوه بر خاصیت آنتی‌باکتریال، حاوی بوی خوش نظیر بوی  گل رز یا عطر میوه‌ها بوده در نتیجه استفاده از اتاقی که تازه رنگ شده مشکلی برای بیمار ایجاد نمی‌کند.

این محققان قرار است با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اقدام به تولید رنگ‌های نانویی ویژه خودروها کنند.

مطالب مرتبط