به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی تحقیق و توسعه به نقل از مری هالتون، گزارشگر علمی، بی بی سی نیوز، “ماهواره بررسی گذر برونسیارات (سیارات بیرون منظومه شمسی) از مقابل ستاره”، موسوم به تس (Tess)، با موشک فالکون از پایگاه فضایی کیپکاناورال آمریکا به فضا پرتاب خواهد شد و در دو سال آینده تمام آسمان را رصد خواهد کرد.
چشم این کاوشگر به ستارگان دوخته خواهد شد تا اگر سیارهشان از مقابلشان عبور کرد افت نور ستاره وجود سیاره را فاش کند. تس ستارگان نورانی و نزدیک و سیارات آنها را شناسایی خواهد کرد تا بعد سایر تلسکوپها بتوانند آنها را دنبال کنند. یکی از مهمترین تلسکوپهایی که کار تس را دنبال خواهد کرد رصدخانه فضایی جیمز وب است که قرار است در سال ٢٠٢٠ در مدار قرار بگیرد و جانشین تلسکوپ معروف هابل شود. جیمز وب توانایی تشخیص ترکیب شیمیایی جو سیاراتی را که تس شناسایی خواهد کرد دارد بنابراین به دنبال گازهایی مثل متان، دی اکسید کربن، بخار آب و اکسیژن خواهد گشت که میتوانند نشان از وجود حیات داشته باشند. بیشتر سیاراتی که تس شناسایی خواهد کرد نسبتا به زمین نزدیک خواهند بود؛ در فاصله ده دوازده سال نوری. هر چند این فاصله برای سفر انسان بسیار طولانی است اما دانشمندان اطمینان دارند که زمانی چنین سفری میسر خواهد شد.
تس خود دنبال کار تلسکوپ فضایی کپلر را میگیرد که برای شناسایی برون سیارات در سال ٢٠٠٩ به فضا پرتاب شد. کپلر با اینکه از روش افت نور ستاره هنگام عبور سیاره از مقابلش استفاده و بیش از دو هزار برون سیاره را شناسایی کرد، اما چون محدوده کوچکی از آسمان را رصد می کرد، بیشتر برون سیاراتی را که یافت یا بیش از اندازه از ما دور بودند یا نورشان آنقدر کم بود که تلسکوپهای دیگر نمیتوانستند آن را دنبال کنند. تس تواناییهای متنوعی دارد، از همه مهمتر اینکه به گستره وسیعی از آسمان نکاه می کند. چهار دوربین آن آسمان را بخش بخش نگاه کرده، هر بخش را ٢٧ روز بررسی میکنند و بعد به سراغ بخش بعدی میروند. در ٢٤ ماه آینده، تس ٨٥ درصد آسمان و پانصد هزار ستاره را بررسی خواهد کرد که برخی از آنها از نزدیکنرین و نورانیترین ستارگان هستند.
ماهواره های ناسا هر حرکتی را در قاب دوربین هایشان ثبت می کنند. جنیفر برت دانشمند موسسه فناوری ماساچوست (MIT) میگوید: “ما انتظار داریم که دو تا سه هزار سیاره پیدا کنیم که قطعا اندازهشان کوچکتر از بهرام (مشتری) است و بیشترشان از نپتون بزرگترند یعنی آنها کمه احتمال دارند مثل زمین سیارات خاکی (سنگی) باشند.” نکته مهم این است که آیا این سیارات آن قدر از ستاره خود فاصله دارند که آب مایع – اصلیترین پیشنیاز حیات- بتواند در آنها وجود داشته باشد. بیشتر ستارگانی را که تس رصد خواهد کرد این فاصله کوتاه خواهد بود چراکه اکثر ستارگان، ستارگانی هستند که به آنها کوتوله قرمز میگویند و کوچکتر و سردتر از خورشید ما هستند و برای اینکه آب بصورت مایع در آنها وجود داشته باشد سیاره باید به آنها نزدیک باشد. تس با موشک فالکون ٤٤ دقیقه سفر خواهد کرد تا بعد به مداری بسیار بیضوی پرتاب شود. برای تس مدار جدیدی در نظر گرفته شده تا بتواند از گرانش ماه استفاده کند، بنابراین نیاز تس به سوخت بسیار کاهش یافته و به آن امکان میدهد یکی دو دهه به فعالیتش ادامه دهد.
تعویق پرتاب
تس قرار بود دوشنبه با موشک فالکون ۹ شرکت اسپیس اکس پرتاب شود اما این برنامه حداقل تا روز چهارشنبه عقب افتاده است. برنامه پرتاب سه ساعت پیش از انجام معوق شد. اسپیس اکس گفت می خواهد وقت بیشتری صرف یک مشکل مربوط به هدایت، ناوبری و کنترل موشک کند. به علاوه بی بی سی دریافته است که دانشمندان ماموریت تس هم خواهان انجام بررسی های اضافی بر ماهواره هستند.