افزودن شیر در فنجان پیش از ریختن چای طعمش را بهتر می‌کند

گفته‌های یک دانشمند در مورد این که به منظور حفظ طعم چای باید شیر را پیش از اضافه کردن چای داغ در فنجان ریخت، علاقمندان به صرف چای را شگفت‌زده کرده است. (توضیح: در بریتانیا از چای کیسه‌ای موسوم به «تی بَگ» استفاده می‌شود که با شیر مصرف می‌شود. آداب اجتماعی حکم می‌کند که بریتانیایی‌های طبقه متوسط و اشراف شیر را پس از ریختن چای سیاه در فنجان اضافه کنند، در صورتی که طبقات پایین‌تر شیر را پیش از ریختن چای در فنجان می‌ریزند).

به گفته آلن مک کی، استاد شیمی کلوئیدی در دانشکده تغذیه دانشگاه لیدز، اضافه کردن شیر در فنجان پیش از ریختن چای، از کاهش طعم آن که ناشی از آب سخت است، جلوگیری می‌کند.

پرفسور مک کی می‌گوید مواد معدنی داخل آب سخت از تشکیل ترکیبات طعم‌دهنده، جلوگیری می‌کند.

اما بنا به پژوهش‌های پرفسور مک کی که این پژوهش را برای تولیدکننده شیرهای آب جوشان (آی‌ان‌تی‌یو) انجام داده، شیر حاوی پروتئین‌هایی است که میزان مواد معدنی آب را کاهش داده و موجب می‌شود چای طعم بهتری پیدا کند.

او می‌گوید: «طعم، عمدتا ناشی از ترکیبات متفاوتی در چای به ویژه تنین است. هرچه میزان مواد معدنی در آب بیشتر باشد، ادغام و ترکیب مواد تولیدکننده طعم دشوارتر می‌شود که نتیجه‌اش چای‌های بدون طعم در نواحی دارای آب سخت است».

مک کی می‌افزاید: «در درست کردن چای به سبک سنتی بریتانیایی‌ها یعنی انداختن چای کیسه‌ای در آب جوش و اضافه کردن شیر به آن پیش از بیرون آوردن کیسه چای، تنین چای سخت شده و نمی‌تواند طعم خود را آزاد کند. اما اگر شیر را پیش از هر چیز در فنجان بریزید، پروتئین موجود در آن با تنین چای و دیگر مواد معدنی آب ترکیب شده و از سخت شدن آنها جلوگیری می‌کند که در نتیجه طعم چای را بسیار بهتر می‌کند».

آب سخت که در مناطقی چون لندن وجود دارد حاوی مقادیر متنابهی مواد معدنی از جمله کلسیم و منیزیم است که گاه می‌تواند عمر لباس را کوتاه کرده و روی ظروف شیشه‌ای لکه سفید بر جای بگذارد.

آب غیر سخت یا نرم، در مقابل، دارای سدیم یا نمک بیشتری است.

چاییشیر