یکی از محققان ایرانی مقیم آلمان با بازگشت به کشور و تاسیس شرکت دانشبنیان در پارک فناوری پردیس اقدام به انتقال فناوری شخصیسازی درمان بیماری سرطان کرده است و به گفته تیم تحقیقاتی این شرکت، کاربردی شدن این روش موجب کاهش هزینه و طول درمان مبتلایان خواهد شد.
به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا لرنژاد از محققان ایرانی مقیم آلمان است که پس از ۳۰ سال اقامت، به کشور بازگشت و با تاسیس شرکت دانش بنیان اقدام به ارائه روشهایی برای شخصیسازی درمان بیماری سرطان و انتقال این فناوری به کشور کرد.
وی معتقد است با شیوه شخصیسازی درمان سرطان، امکان تاثیرگذاری داروهای سرطان به بیش از ۷۰ درصد افزایش مییابد.
بافتهای سرطانی هر شخص بیمار از نظر ساختار سلولی، ماتریکس خارج سلولی و عروق درون بافتها با فرد دیگر کاملا متفاوت است و علاوه بر آن از لحاظ ژنومیک نیز با یکدیگر تفاوت دارند و همه این موارد نقش بزرگی برای درمان سرطان بازی میکند. به همین دلیل تلاش برای یافتن یک راه حل مناسب برای درمان سرطان به صورت منحصر به فرد (پزشکی فرد محور) برای بیماران سرطانی به ویژه در درمان بیماران سرطان با مقاومت دارویی ضروری است.
علاوه بر این انجمن سرطان اروپا از سال ۲۰۱۳ پزشکی فرد محور را برای درمان سرطان به متخصصان سرطان و بیماران تاکید کرده است، بر این اساس یکی از بهترین روشهای نوین، شبیهسازی بافتهای سرطانی بیمار و روش غربالگری دارویی بر روی بافتهای مورد نظر میتواند باشد که با توجه به ویژگیهای شخص بیمار و تنوع دارویی میتوان مشخص کرد که چه دارویی بر روی بافتهای مورد نظر میتواند موثر باشد.
در روش درمان شخص محور با تمرکز بر تحقیقات آزمایشگاهی و ساخت مدلهای سرطانی از بافت بیماران سرطانی در آزمایشگاه، تست داروهای ضد سرطان و بررسی تاثیر آنها بر روی مدلهای سرطانی فرد، بهینهسازی درمان سرطان فردی و سالم سازی بیماران با کمترین هزینه، حداقل عوارض و بالاترین کیفیت درمانی صورت میگیرد.
اسماعیل امدادی از محققان این شرکت دانشبنیان در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه روند سرطان در کشور به ویژه در سالهای اخیر افزایش نشان میدهد، گفت: بر اساس آمارها در سال ۹۷ حدود ۱۲ هزار نفر مبتلا به بیماری سرطان شدند و سرطان گوارش بیشترین درصد را بخود اختصاص داده است.
وی با تاکید بر اینکه در ایران سرطان گوارشی به ویژه سرطان معده در میان مردان رواج بیشتری دارد، اظهار کرد: این بیماری دومین سرطان رایج در زنان بعد از سرطان پستان است، ضمن آنکه مرگ و میر ناشی از این بیماری در بین هر دو دسته بیشترین درصد تلفات ناشی از سرطان را به خود اختصاص داده است.
اسماعیلی دلیل این میزان مرگ و میر در میان مبتلایان به سرطان را مراجعه بیمار به پزشک در مراحل آخر بیماری دانست و خاطر نشان کرد: از آنجایی که برای درمان بیماری سرطان از داروهای شیمی درمانی و سایر داروها برای مهار آن استفاده میشود و در بسیاری از موارد مقاومت دارویی برای بیماران ایجاد خواهد شد که این امر منجر به بی اثر شدن درمانها خواهد شد.
این محقق ادامه داد: به منظور ارائه روشی برای درمان بیماران مبتلا این شرکت از طریق روشهای شخصیسازی، اقدام به درمان بیماران مبتلا میکند.
وی با اشاره به جزئیات این روش توضیح داد: در این روش بافت بیماران، دریافت و در محیط آزمایشگاهی بافت بیمار به صورت ۳ بعدی و ارگانوئیدی پرورش داده میشود و بعد از این مرحله، داروهای مختلف موثر در درمان بیماری سرطان بر روی بافت مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد.
این فناور ادامه داد: زمانی که واکنش مناسب را از بافت مورد نظر دریافت کردیم، به پزشک اعلام میشود که چه دارویی با چه دوزی و در چه زمانی برای بیمار مناسب است. به عبارت دیگر خدمات این شرکت پزشکان را یاری میکند که دریابند کدام داروها برای درمان فرد مبتلا به سرطان، موثر و کدام داروها بی اثر است.
اسماعیلی، این روش را موجب کاهش هزینهها، طول درمان و کاهش مقاومت دارویی در بیماران دانست و یادآور شد: داروهای مورد استفاده در این روش شامل انواع داروهای موثر در درمان سرطان است. این فناوری از سوی دکتر لرنژاد، مدیر عامل این شرکت از کشور آلمان به کشور منتقل شده و اجرایی سازی آن در مراکز درمانی در مرحله دریافت کد اخلاق از وزارت بهداشت است.
وی با بیان اینکه این روش درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان در سطح یک و دو کاربرد دارد، گفت: از زمان کشت بافت و انتخاب دوز دارو و معرفی دارو به زمانی بین ۲ هفته تا یک ماه بسته به نوع بافت و شرایط بیمار نیاز دارد.