اگر شما هم مانند میلیونها نفر دیگر، دچار سرفههای مزمن هستید ممکن است یک داروی جدید به کمکتان بیاید. بالغ بر ۱۰ درصد از بزرگسالان در سرتاسر جهان سرفههایی دارند که دلیل روشنی برای آن یافت نمیشود. بعضی از این افراد ده ها سال از این بیماری رنج میبرند زیرا درمان مؤثری برای آن وجود ندارد.
پژوهشگران دانشگاه منچستر در بریتانیا می گویند که طی آزمایش بالینی، نشانه های این دسته از بیماران تا حد قابل توجهی کاهش داشته است.
نتیجه امیدوارکننده
کارشناسان می گویند که استفاده از دارویی به نام “Gefapixant (MK-7264)” ظاهرا تأثیر قابل ملاحظه ای در کاهش نشانه های بیماری به همراه داشته است.
در مجموع ۲۵۳ زن و مرد از بریتانیا و آمریکا در این آزمایش ۱۲ هفته ای شرکت کردند. این افراد به سرفه مبتلا بودند و به طور میانگین به مدت ۱۴ سال و نیم به هیچ درمانی پاسخ نداده بودند. آنها به جز سرفه، مشکل جسمی دیگری نداشتند.
به افراد روزی دو بار یا داروی “گفاپیکسان” داده شد یا پلاسیبو (دارونما) بدون اینکه به آنها گفته شود چه دارویی مصرف می کنند. مقدار دوز ۷/۵ ، ۲۰ و یا ۵۰ میلی گرم بود.
قبل از آزمایش، بیماران گفته بودند بین ۲۴ تا ۲۹ بار در ساعت سرفه می کنند.
بعد از این آزمایش ۱۲ هفته ای، کسانی که داروی واقعی به آنها داده شده بود، به طور میانگین ۱۱ بار در ساعت سرفه می کردند.
البته کسانی هم که دارونما مصرف کرده بودند، شاهد کاهش سرفه شان به ۱۸ بار در ساعت بودند.
به گفته پروفسور “جکی اسمیت”، مسئول گروه پژوهشگران، “این اولین تحقیق است که یک درمان بی خطر و مؤثر را در بلندمدت گزارش می کند.”
او می گوید که تأثیر مثبت دارونما به این دلیل بوده که بیماران از قبل می دانستند تحقیقاتی در گذشته با این دارو انجام شده و تأثیرش مثبت بوده است.
ریسک احتمالی
دکتر “گابریل ماکائولی”، پزشک خانواده در بریتانیا که هر سال صدها بیمار به دلیل سرفه به او مراجعه می کنند، می گوید که داروی جدید میتواند زندگی بیماران را دگرگون کند.
البته او هشدار می دهد که اگر این دارو به جای داروهای مناسب دیگر تجویز شود، ممکن است تاثیر بالقوه مخربی داشته باشد.
“نکته اینجاست که این دارو باید در جای مناسب برای بیماران تجویز شود؛ یعنی بیمارانی که عامل قابل درمان دیگری برای سرفه شان وجود ندارد.”
به گفته این پزشک، ریسکی وجود دارد که داروی تازه بیش از حد برای بیماری هایی تجویز شود که درمان دیگری برای آنها هست.
کارشناسان می گویند هر کس سرفه اش سه هفته یا بیشتر طول بکشد باید به پزشک مراجعه کند.
سرفه های طولانی مدت ممکن است علامتی برای چندین بیماری باشند، از جمله بیماری مزمن انسدادی ریه، یا حتی سرطان.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۸ سرطان ریه علت اصلی مرگ بیش از دو میلیون نفر در جهان بوده است. مرگ بیماران عمدتا به تشخیص دیرهنگام این بیماری نسبت داده می شود.
نشانه اصلی سرطان ریه سرفه مزمن است هر چند بیشتر سرفه ها به دلیل سرطان نیستند.