به گزارش آردی نیوز به نقل از ایسنا، چالش نوآوری «افزایش پایداری حرارتی ویتامین D3 در روغنهای مایع خوراکی» که از سوی کارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و با حمایت یکی از شرکتهای بخش خصوصی برگزار میشود، به دنبال ارائه راهکاری اقتصادی و قابل تجاریسازی بر پایه فناوری نانو برای افزایش پایداری ویتامین D3 در روغنهای مایع خوراکی در برابر حرارت است.
ویتامین D یکی از موثرترین گروه ویتامینها در حفظ سلامت بدن است. منبع اصلی تأمین این ویتامین در انسان، تابش پرتو فرابنفش به پوست است که بهدلیل اثرات مضر پرتو فرابنفش، با آسیبهایی همراه است.
ویتامین D در منابع حیوانی نظیر تخممرغ، شیر، کره و روغن کبد ماهی نیز یافت میشود، اما منابع غذایی گیاهی از نظر ویتامین D فقیر محسوب میشوند و به سبب محلول بودن در چربی، این ویتامین در مواد غذایی کم چرب و بدون چربی نیز وجود ندارد.
یکی از راهکارهای غلبه بر این مشکل، غنیسازی مواد غذایی اصلی و پرمصرف نظیر روغنها با این ویتامین است. اما چالش اصلی این فرآیند، ناپایداری ویتامینها در دماهای بالاتر از دمای محیط است.
در این راستا ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، به دنبال راهکارهای عملیاتی برای «افزایش پایداری حرارتی ویتامین D در روغنهای مایع خوراکی» است.
بنابر اعلام فراخوان دبیرخانه چالشهای نوآوری و فناوری نانو، تمامی علاقهمندان میتوانند به طور رایگان در این چالش شرکت کنند و از تسهیلات 50 میلیون ریالی، شامل کمک هزینه نقدی و اعتبار استفاده از خدمات و تجهیزات آزمایشگاهی فناوری نانو برای ساخت نمونه آزمایشگاهی در مرحله اول چالش و جایزه نقدی 2۰۰ میلیون ریالی برای طرح برگزیده نهایی بهرهمند شوند.
همچنین برگزیدگان مرحله دوم چالش برای توسعه فناوری و تجاریسازی آن تا مرحله تولید انبوه، فرصت همکاری با این شرکت بخش خصوصی را خواهند داشت.
بر اساس فراخوان اعلام شده 7 تیرماه امسال پایان مهلت ارسال طرح و آغاز ارزیابی طرحها اعلام شده است. در مرداد ماه امسال طرحهای برگزیده معرفی میشوند و در آبان ماه پایان مهلت ساخت نمونه آزمایشگاهی و تکمیل مستندات اعلام شده است.