فیلترینگ اینترنت و سانسور محتویات وب در ایران از اولین سالهای رواج اینترنت در این کشور آغاز شد. اما ایران تنها کشوری نیست که شهروندان آن از دسترسی به اینترنت آزاد محرومند، بلکه این پدیده در بسیاری از کشورهای دیگر جهان نیز به وقوع میپیوندد.
به گزارش آردی نیوز به نقل از یورو نیوز، بسیاری از کشورها به دنبال محدود کردن تاثیرات خارجی هستند و به همین دلیل اتصال اینترنت را مسدود کرده و بخشی از محتوای موجود در فضای مجازی را سانسور میکنند.
سانسور هر زمان و هر کجا و به دلایل مختلف ممکن است رخ دهد اما مردم بسیاری از کشورها با استفاده از «شبکه خصوصی مجازی (VPN)» سانسور را دور میزنند.
فیلترینگ اینترنت و سانسور محتویات آن به دلایل متفاوتی در مناطق مختلف جهان رخ میدهد. حفظ امنیت ملی، حفظ ثبات سیاسی و حفظ ارزشهای اجتماعی سه توجیه اصلی دولتها برای اعمال نظارت و در نتیجه، سانسور اینترنت است. در برخی کشورها این دلایل بر یکدیگر همپوشانی دارند.
کره شمالی، چین، اریتره، اتیوپی، عربستان سعودی، ایران، سوریه، تونس، ویتنام و میانمار ده کشوری هستند که بالاترین میزان سانسور را در جهان دارند. هر سه دلیل ذکر شده در فوق در سانسور اینترنت در این کشورها نقش بازی میکند. در مقابل برخی کشورها از جمله سنگاپور تنها به دلیل آنچه «حفظ ارزشهای اجتماعی» عنوان میشود، دست به سانسور اینترنت میزنند.
در زیر میتوانید کشورهایی که در جهان با مساله سانسور روبرو هستند را ببینید. بهجز کشورهای نام برده، اینترنت در برخی نقاط دیگر دنیا نیز به دلایل یا توجیهاتی چون مقابل با تروریسم، پدوفیلی و پورنوگرافی سانسور میشود.
بیش از نیمی از روزنامهنگارانی که در سراسر جهان در حبس به سر میبرند به دلیل «جرم و جنایت علیه حکومت» محاکمه و زندانی شدهاند. کشورهایی با ایدئولوژیهای سیاسی و مذهبی سختگیرانه در زمینه سانسور اینترنت، معمولا آزادی بیان را محدود میکنند و سابقه به زندان انداختن خبرنگاران منتقد را در کارنامه خود دارند.
سانسور اینترنت در بزرگترین دموکراسی جهان
هند، بزرگترین دموکراسی جهان، حدود ۱,۲۰۰ نشانی وب (URL) را مسدود کرده است. گرچه آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات در این کشور جرم محسوب نمیشود، اما فیلترینگ اینترنت از پرونوگرافی تا مسائل امنیتی در سطح ملی در هند رخ میدهد.
به این ترتیب هند در لیست یکی از بزرگترین سانسورکنندگان اینترنت و چرخش اطلاعات آزاد در جهان محسوب میشود، رفتاری که به نظر شماری از منتقدان با مشی دموکراتیک این کشور مغایرت اساسی دارد.
شرکتهای کانادایی پیشگامان عرصه تجهیزات سانسور
نتایج یک تحقیق در مورد دسترسی به اینترنت آزاد و شرکتهای ارائه دهنده تجهیزات فیلترینگ در دانشگاه تورنتو حاکی از آن است که برخی شرکتهای بزرگ کانادایی مانند کمپانی واترلو تجهیزات مرتبط با سانسور اینترنت را برای دولتهایی که سختگیرانه در این مساله فعال هستند، فراهم میکنند.
در این تحقیق آمده است که این تجهیزات بیشتر به کشورهای خاورمیانه که اغلب سانسور اینترنت را در سطح ملی انجام میدهند صادر میشود.
راب دیبرت، مدیر این تیم تحقیقاتی این اقدام شرکتهای کانادایی را نادرست میداند چرا که به عقیده او سانسور اینترنت درکشورهایی که مشتری این تجهیزات هستند با اهدافی چون «سرکوب شهروندان، فساد حکومتی و نقض حقوق بشر» صورت میگیرد.
به عقیده آقای دیبرت دولت کانادا نه تنها باید از فعالیت این شرکتها جلوگیری کند و محصولات مورد نیاز خود را از شرکتهای تهیه کند که اساسنامه مالی آنها با محدود کردن آزادی بیان و نقض حقوق بشر در جهان همراه نباشد.
به عقیده وی آزادی بیان و حفظ حقوق انسانی از ارزشهای جامعه کانادا هستند و این رفتار شرکتهای کامپیوتری و سکوت دولت در برابر آنان مغایر با این ارزشهاست.