روشی نوین برای کشت گیاهان؛ فرصتی برای توسعه کشاورزی در استان‌های کم آب

یک شرکت دانش‌بنیان موفق شد با ارائه مشاوره‌های علمی، کشت گلخانه‌ای به روش هیدروپونیک را گسترش دهد.

رسول راهنمایی مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان توسعه فناوری آبکشت آویسا، گفت: این شرکت در زمینه کشت گیاهان در گلخانه‌های که به روش هیدروپونیک کار می‌کنند، فعالیت دارد و به این کشاورزان مشاوره‌های علمی ارائه می‌دهد. در واقع کشاورز بر اساس گزارش‌های تحلیلی که ما ارائه می‌کنیم، به گیاهان خود غذا می‌دهد.

مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان توسعه فناوری آبکشت آویسا، در ادامه افزود: هیدروپونیک یا آب‌کشت، یکی از روش‌های خلاقانه تولید محصولات کشاورزی بدون خاک و سم و با کم‌ترین نیاز به آب و با استفاده از محلول مغذی است. در ایران، بیش از 10 گلخانه به این روش راه‌اندازی شده است و هزاران نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم مشغول به کار هستند. با این روش، در هر نقطه‌ای از ایران می‌توان هر محصول کشاورزی را بدون توجه به اقلیم و نوع خاک، برداشت کرد.

این فعال دانش‌بنیان، ضمن ارائه توضیحات بیشتر گفت: در این روش ریشه گیاه در واقع در خاک قرار ندارد و در آب قرار می‌گیرد و کشاورز تمام مواد غذایی مورد نیاز گیاه را در این آب محلول و گیاه از آن تغذیه می‌کند. با این روش، می توان اشتغال‌زایی خوبی داشت و از هر مکانی برای  تولید محصولات کشاورزی که نیاز روز افزون جمعیت ایران است، بهره برد.

راهنمایی ضمن تاکید بر ویژگی‌های مثبت این روش از کشت گفت: ما پس از بررسی گلخانه محل کشت و دیگر مسائل مانند نور گلخانه، نوع گیاه، کیفیت گلخانه و دیگر مسائل، یک گزارش آماده می‌کنیم. در این گزارش راهنمایی‌های لازم برای کشاورز فراهم می‌شود. مثلاً کشاورز متوجه می‌شود که با چه فرمولی و به چه میزانی باید مواد مغذی مورد نیاز گیاه را در آب مخلوط کند.

وی همچنین بیان کرد: در روش هیدروپونیک، آلودگی خاک، مشغله ذهنی گلخانه دار نیست و نیازی به ضد عفونی نخواهد بود.  چون آب به صورت چرخشی در حرکت است، در مصرف آب صرفه جویی شده و هزینه تمام شده تولید، کاهش پیدا می‌کند. این یک فرصت خوب برای استان‌هایی با بحران کم آبی مثل یزد و سمنان است. ریشه گیاه، در معرض هوا قرار داشته و تولید در این روش چند برابر تولید به روش‌های سنتی است.

منبع: مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری
مطالب مرتبط