محققان سامانه پیشرفته و پیشگامی را توسعه دادهاند که انرژی خورشیدی را حتی در نواحی خشک، به منظور استخراج آب آشامیدنی از هوا به کار میگیرد. تیمی از پژوهشگران موسسه فناوری ماساچوست (MIT) نشان دادهاند که این دستگاه چگونه از انرژی خورشیدی برای استخراج رطوبت از هوا پیش از چگالیده شدن آن روی صفحات کلکتور استفاده میکند. دانشمندان میگویند این سامانه میتواند راه حل عملی برای مناطق دوردست با دسترسی محدود به آب و برق باشد. چند سال پیش نیز دستگاه مشابهی به دست همین تیم توسعه یافته بود. هرچند که آن دستگاه، ایرادات و نقایص قابل توجهی داشت.
پروفسور اویلین وانگ، سرپرست تیم تحقیقاتی و رئیس گروه مهندسی مکانیک دانشگاه ام آی تی، میگوید که سامانه قبلی برای جهان واقعی و در مقیاس بزرگ قابلیت استفاده نداشت زیرا مستلزم در اختیار داشتن مواد بهخصوصی بود و در عین حال خروجی آن در تولید آن به قدر کافی نبود.
پروفسور اویلین وانگ میگوید: «در اختیار داشتن یک نمونه اولیه در مقیاس کوچک عالی است، اما چگونه میتوانیم به مقیاسهای دیگر دست پیدا کنیم؟ این سامانه از اختلاف دمای بین هوا و دستگاه استفاده کرده و جمع آوری مایع روی سطح ماده جاذب را ممکن میکند.
دانشمندان با استفاده از موادی که به آسانی در دسترساند و همچنین با بالابردن قابل توجه میزان بهرهوری توانستهاند یک محصول با قابلیت جهانی تولید کنند. این دستگاه همچنین محدودیتهای قبلی سیستمهای جمعآوری رطوبت مه و شبنم را که فقط در تعدادی از صحراهای ساحلی با رطوبت نسبی صددرصد کار میکردند، پشت سر میگذارد و کنار میزند. سایر سامانههایی که در مناطق صحرایی کار میکنند برای ایجاد سرمایش (به منظور تولید سطح سرد برای چگالش رطوبت) به صرف انرژی زیاد و همچنین حداقل رطوبت پنجاه درصد نیاز دارند. دستگاه اخیر میتواند در رطوبت نسبی پایین ۲۰ درصد کار کند و به انرژی بیش از خروجی انرژی خورشیدی که دریافت میکند نیاز ندارد.»
مقالهای که به جزییات فنی این دستگاه میپردازد درروز چهارشنبه در مجله علمی ژول منتشر شده است.