کنار کشیدن شرکت‌های واسط و پشتیبان با آغاز تحریم‌ها

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان با اشاره به اثرگذاری تحریم‌ها بر بخش پژوهش دانشگاه، اظهار کرد: نیازمند تجهیزات بسیاری هستیم که عمدتاً مشمول خرید ارزی هستند. این در حالی‌است که در بحث گارانتی‌ها، خدمات پس‌از فروش و تعمیرات هم مشکلاتی پیش آمده و شرکت‌هایی که قرارداد پشتیبانی از تجهیزات و ارائه خدمات و نیز وارد کردن تجهیزات را برعهده داشتند، با جدی شدن تحریم‌ها کنار کشیده‌اند.

به گزارش آردی نیوز حسن بشیری در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه دانشگاه صنعتی همدان مطابق با تقسیم‌بندی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سطح دانشگاه‌های استانی/منطقه‌­ای قرار گرفته است، تمرکز این دانشگاه را بر حل مسائل صنعتی استان دانست و گفت: در همین راستا اعضای هیئت علمی را تشویق می‌کنیم که با صنایع داخل استان در ارتباط باشند.

وی برخی همکاری‌های صنعتی مؤثر این دانشگاه را حوزه معادن، همکاری با وزارت دفاع، همکاری با شرکت توزیع نیروی برق استان عنوان کرد و افزود: طرح “آمایش صنعتی استان همدان” به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان همدان ارائه شده و در آن کلیه اطلاعات صنایع استان از جمله مشکلات و ظرفیت‌های صنایع قابل بازیابی خواهد بود.

وی تشریح کرد: با توجه به ظرفیت استان همدان در معادن، رشته مهندسی معدن در این دانشگاه ارتباطات موثری با معادن استان و منطقه آغاز کرده است که در همین راستا، سال گذشته نیز کنگره ملی معدن در دانشگاه صنعتی همدان برگزار شد.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان افزود: همچنین گروه مهندسی مواد این دانشگاه، موفق به تعریف پروژه­‌های صنعتی به ویژه با وزارت دفاع، در طیفی از 20 تا 700 میلیون تومان، شده است که طبیعتا دانشجویان تحصیلات تکمیلی به همراه اعضای هیأت علمی در انجام این پروژه‌ها مشارکت دارند.

بشیری در همین زمینه از همکاری دانشگاه با شرکت توزیع نیروی برق استان خبر داد و اظهار کرد: با توجه به وجود رشته مهندسی برق در این دانشگاه، ارتباط بسیار خوبی با شرکت توزیع نیروی برق استان برقرار شده و به طور میانگین هر سال یک پروژه صنعتی برای این شرکت از سوی دانشگاه انجام می­‌گیرد.

وی با بیان اینکه کار را به سمتی پیش برده‌ایم که تمرکزمان بر حل مسائل منطقه‌ای و استانی بیشتر باشد، به طرح ” آمایش صنعتی استان همدان” اشاره کرد و توضیح داد: اگرچه گزارشی از شرایط وضع موجود در سازمان‌ صنعت و معدن هر استانی موجود است، با این حال بنا داریم تا در طرح فوق ظرفیت‌ها، مشکلات و محصولات صنایع استان را در قالب ابزارهایی به تصویر کشیده و سامانه‌هایی را طراحی کنیم که در آن کلیه اطلاعات مورد نیاز قابل بازیابی باشد.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان یادآور شد: این طرح هم‌اکنون در قالب پروپوزال به سازمان برنامه‌ریزی استان ارئه شده و چنان‌چه اعتبار آن تأمین شود، عملیاتی خواهد شد.

همکاری دانشگاه با پارک علم و فناوری همدان در برگزاری “ایده‌پارک”

بشیری ارتباط بسیار نزدیک دانشگاه با پارک علم و فناوری استان همدان به عنوان متولی فناوری را یکی دیگر از فرصت­‌های دانشگاه برشمرد و یادآور شد: با همکاری این پارک، رویدادهای استارت­آپی “ایده‌پارک” در بخش­‌های مختلفی همچون فناوری اطلاعات، اپلیکیشن موبایل، سلامت و مهندسی پزشکی، صنایع غذایی و گردشگری برگزار شده است.

وی همچنین به برگزاری “ماراتن برنامه‌نویسی اپلیکیشن‌های موبایل هگمتانه” در سال 96 اشاره و اظهار کرد: طی این ماراتن تیم­‌های دانشجویان 48 ساعت قرنطینه شده، یک اپلیکیشن موبایل برای چالش مطرح شده طراحی و اجرا کردند. در پایان این ماراتن که با همکاری بنیاد نخبگان استان و دانشگاه بوعلی سینا برگزار شد، چهار نفر نخست جذب یک شرکت حوزه برنامه‌نویسی و عملاً مشغول به کار شدند.

کنار کشیدن شرکت‌های واسط و پشتیبان با شروع تحریم‌ها

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان ضمن اشاره به اثرگذاری تحریم‌ها بر بخش پژوهش دانشگاه، توضیح داد: 12 سال از تأسیس دانشگاه صنعتی همدان می‌گذرد که طی این سال‌ها بخشی از آزمایشگاه‌ها تجهیز شده، در حالی که بخشی دیگر “در حال تجهیز” است و با وجود مبالغ کمی که برای تجهیز آزمایشگاه­‌ها اختصاص می­‌یابد، تجهیز آزمایشگاه­‌ها به ویژه آزمایشگاه­‌های تحقیقاتی در دانشگاه به کندی پیش می­رود.

وی خاطرنشان کرد: از جمله آن که آزمایشگاه مرکزی ما، که سه سال پیش تأسیس شده، نیازمند تجهیزات بسیاری است که عمدتاً مشمول خرید ارزی هستند. این در حالی‌است که در بحث گارانتی‌ها، خدمات پس از فروش و تعمیرات هم مشکلاتی پیش آمده و شرکت‌هایی که قرارداد پشتیبانی از تجهیزات و ارائه خدمات و نیز وارد کردن تجهیزات را بر عهده داشتند، با جدی شدن تحریم‌ها کنار کشیده‌اند.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان سپس به ذکر یک مثال در همین زمینه پرداخت و تشریح کرد: در سال 1389، یک بازوی رباتیک برای آزمایشگاه رباتیک از طریق یک شرکت واردکننده تجهیزات آزمایشگاهی از کشور آلمان خریداری شد.

بشیری ادامه داد: این شرکت وظیفه نصب، راه­‌اندازی و ارائه خدمات پس از فروش محصول را بر عهده داشت که متأسفانه پس از مدتی از راه­‌اندازی، به دلایلی این بازو از کار افتاد؛ ما با شرکت اصلی در آلمان مکاتبه کردیم و آن‌ها واریز هزینه رفت و برگشت و هزینه اولیه­‌ای  معادل با پنج هزار یورو را برای اعزام کارشناس و بررسی ایراد دستگاه مطالبه کردند که طبیعتاً هزینه زیادی را بر دانشگاه تحمیل می‌کرد.

وی توضیح داد: بازوی رباتیک در واقع یک بازوی آزمایشگاهی است که در آموزش دروس عملی به دانشجویان مهندسی رباتیک به کار می‌رود و بدین وسیله آن‌ها می‌توانند چگونگی حرکت، درجه آزادی و عملکرد یک بازوی رباتیک را که عمدتاً در صنایع خودروسازی و کارخانه­‌های تولید صنعتی به کار می­رود، مشاهده کنند.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان ادامه داد: در نهایت یکی از همکاران ما، آقای مهندس دارابی، با تلاش بسیار و هدف­گذاری بر حل مشکل این بازو، موفق شد با مبلغی زیر یک میلیون تومان مشکل این وسیله را برطرف کرده و آن‌ را به طور موفقیت‌آمیز راه‌اندازی کند.

بشیری در پایان این بخش از سخنان خود، اشاره کرد: به هر صورت می‌توان گفت مواد اولیه مورد نیاز دانشگاه، کم و بیش تهیه می‌شود اما چون در رشته‌هایی همچون مهندسی شیمی، مهندسی مواد و معدن نیز نیازمند مواد اولیه هستیم، دانشگاه در این خصوص با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم­‌ها به نوعی با فشارهای مالی‌ روبه‌روست.

ابلاغ تنها 37 درصد از کل بودجه دانشگاه

وی با اعلام اینکه تاکنون تنها 37 درصد از کل بودجه دانشگاه ابلاغ شده، تصریح کرد: عمده این مبلغ صرف هزینه‌های جاری و حقوق پرسنل می‌شود؛ این در حالی‌است که رئیس دانشگاه نگاه ویژه‌ای به امور پژوهشی دارد با این حال این مبالغ در حدی‌است که امورات جاری ما بگذرد.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان اضافه کرد: در خوش‌بینانه‌ترین حالت، ابلاغ بودجه تا پایان سال به 70 درصد می‌رسد، در حالی که هزینه‌های مشمول ارز از مهر ماه تاکنون سه برابر شده است.

همکاری عضو هیئت علمی دانشگاه با برنده نوبلِ شیمی

بشیری ذیل همکاری‌های بین‌المللی این دانشگاه، به همکاری استاد رضایی‌والا با برنده نوبل شیمیِ سال گذشته اشاره کرد و افزود: آخرین حضور اساتید در فرصت مطالعاتی تابستان سال گذشته اتفاق افتاده و در حال حاضر اساتید به علت شرایط اقتصادی فرصت حضور در کنفرانس‌های بین‌المللی را پیدا نمی‌کنند.

راه‌اندازی کانون شکوفایی و نوآوری/ تمایل دانشگاه‌های لرستان و قم به خریداری “سامانه خوابگاهی”

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان در بخشی دیگر از سخنان خود از راه‌اندازی “کانون شکوفایی و نوآوری” در این دانشگاه با همکاری پارک علم و فناوری همدان خبر داد و تشریح کرد: در این کانون طرح‌ها و ایده‌های دانشجویی مورد حمایت قرار گرفته و روال کار به این شکل است که دانشجویان از مشاوره اعضای هیئت علمی، حمایت مالی تا سقف 2 میلیون تومان، محل استقرار، اینترنت و خدمات مشاوره‌ای بهره‌مند می‌شوند تا ایده خود را رشد دهند.

بشیری ادامه داد: آن‌ها در صورت خروج  از کانون، در مراکز رشد پارک علم و فناوری همدان مستقر می‌شوند که تاکنون نیز دو تا سه طرح تجاری‌سازی شده‌اند.

وی در همین خصوص به دو طرح “سامانه خوابگاهی” و “سامانه کارآموزی” اشاره کرد و توضیح داد: در سامانه کارآموزی که به صورت پایلوت در دانشگاه ما در حال اجرایی شدن است صفر تا صد فرایند کارآموزی از طریق این سامانه برای ذی­نفعان کارآموزی (دانشجو، استاد درس، واحدهای صنعتی متقاضی کارآموزی، آموزش، دفتر ارتباط با صنعت) قابل پیگیری و انجام خواهد بود.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان خاطرنشان کرد: محل‌های کارآموزی به همراه تصاویر و توضیحاتی از آن‌ها در این سامانه معرفی شده و نمونه گزارش‌های منتخب سال‌های گذشته دانشجویان قابل مشاهده خواهد بود؛ بدین ترتیب پانلی در اختیار دانشجو، واحد صنعتی و استاد درس قرار خواهد گرفت تا هر یک فرایند ثبت و اتمام کارآموزی دانشجو را دنبال کنند.

وی یادآور شد: در بخش کارآموزی تا کنون ارتباطات بسیار موثری با واحدهای صنعتی استان مانند نیروگاه مفتح در همدان و دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی داشته­‌ایم. دانشجویان کارآموز ما در واحدهای صنعتی بسیار خوش درخشیده­‌اند و این موضوع اقبال بیشتری را برای پذیرش بیشتر دانشجویان کارآموز به همراه داشته است.

بشیری سامانه خوابگاهی را نیز طرحی دارای ظرفیت بازاریابی معرفی کرد و گفت: در این سامانه عکس از اتاق خوابگاه­‌ها، درجه‌بندی اتاق‌های گوناگون از لحاظ امکانات، هزینه‌ها و … مستندسازی شده و نیز امکان انتخاب هم‌اتاقی و همچنین حضور و غیاب اینترنتی دانشجویان از سوی مسئول خوابگاه فراهم شده که تاکنون نیز دانشگاه لرستان و قم مایل برای خریداری این سامانه ابراز علاقه کرده­‌اند.

پیاده‌سازی طرح مدرسه اشتغال دانشگاه شریف در دانشگاه

وی مهم‌ترین طرح مهارت‌افزایی این دانشگاه را پیاده‌سازی طرح “مدرسه اشتغال” با همکاری دانشگاه صنعتی شریف عنوان و اظهار کرد: در این مدرسه در سطوح مختلفی از جمله جشنواره اشتغال (یک ماه) و مدرسه اشتغال (6 تا 9 ماه)، دوره‌های استعدادیابی، خودشناسی و روان‌شناسی کسب و کار به عنوان ابعاد این طرح برای متقاضیان برگزار می­‌شود. این در حالی‌است که یک پای کار صنایع هستند و بخشی از آموزش‌ها در محل­‌های صنعتی انجام خواهد گرفت.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان در پایان افزود: با طرح این موضوع، معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز با توجه به اهمیت مهارت‌افزایی در دانشگاه‌ها قول حمایت داده است.

مطالب مرتبط