اولین رصدخانه سیار در کشور توسط یک محقق و علاقمند به نجوم با هدف ترویج این علم و فراهم آوردن امکان رصد در مناطق مختلف کشور طراحی و ساخته شده است.
به گزارش آردی نیوز، اولین رصدخانه سیار کشور به نام رصدخانه با همکاری انجمن نجوم و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و به همت کاظم مهرابی منجم آماتور نجوم و علاقمند این رشته طی مدت یکسال و نیم ساخته شده و همزمان با برنامه های هفته جهانی نجوم (از 31 فروردین تا 7 اردیبهشت) آماده رونمایی است.
مهرابی مجری این طرح امروز (دوشنبه) در نشستی هدف از ساخت آن را این گونه توضیح داد: رصدخانه های ثابت در مناطق مرتفع و برای جلوگیری از آلودگی های نوری معمولا دور از شهرها ساخته می شوند، همین امر باعث می شود بسیاری از علاقمندان و دانش آموزان در مناطق محروم نتوانند به رصدخانه ها دسترسی داشته باشند.
وی ادامه داد: رصدخانه های ثابت معمولا امکان خوبی برای رصد پدیده های نجومی فراهم می کنند، اما بعضی پدیده های نجومی خاص را با توجه به محل رصدخانه های ثابت نمی توان به خوبی رصد کرد.
مجری طرح رصدخانه سیار افزود: بنابراین گسترش دید آسمان برای رصد پدیده های مختلف در تمام نقاط کشور از جمله رویت هلال ماه و تهیه گزارش کامل علمی از این رویدادها برای ارتقای همکاری های بین المللی و افزایش توان رصدی محققان یکی از اهداف ما در ساخت این رصدخانه بوده است.
وی اضافه کرد: ترویج علم و بردن رصدخانه به عنوان ابزار آشنایی با آسمان به میان مردم و علاقمندان هدف دیگر از این امر به شمار می آید.
مهرابی با اشاره به مراحل ساخت این رصدخانه گفت: رصدخانه داخل یک خودروی ایرانی طراحی شده و برای جلوگیری از لرزش ها هنگام حرکت و آسیب نرسیدن به تجهیزات رصدی داخل خودرو لرزشگیر داخل آن تعبیه شده است.
وی تاکید کرد: افزون بر این برای استقرار کامل خودرو به ویژه در مناطق شیبدار 10 جک هیدرولیک برای آن در نظر گرفته ایم تا امکان توقف کامل و رصد را به خوبی برای علاقمندان و محققان فراهم کند.
مهرابی در مورد ابزار رصدی در رصدخانه تارا توضیح داد: این رصدخانه به یک تلسکوپ 16اینچی (قطر آینه اصلی تلسکوپ) مجهز است، همچنین امکان رصد خورشید را نیز در طول روز فراهم می آورد.
به گفته مهرابی، فناوری ساخت این رصدخانه اکنون در کشور به دست آمده است و تولید رصدخانه های بیشتر به موفقیت و میزان استقبال از آن بستگی دارد؛ افزون بر این امکان صادر کردن این فناوری به کشورهای همسایه نیز هست.
این رصدخانه که شامل امکانات رفاهی برای محققان و منجمانی هست که با آن سفر می کنند، قرار است روز چهارشنبه در سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با حضور رئیس سازمان و مدیر انجمن نجوم رونمایی شود.
همچنین بر اساس برنامه ریزی ها، این تجهیزات روز پنجشنبه (6 اردیبهشت) در باغ کتاب مستقر خواهد بود و علاقمندان می توانند به صورت رایگان از آن بازدید کنند.
روز جهانی نجوم برای اولین بار در سال 1973 و به ابتکار یک محقق آمریکایی به منظور قرار دادن تلسکوپ های فراوان در مناطق شهری شلوغ و آشنایی بیشتر مردم با این علم پرسابقه برگزار و پس از آن توسط اتحادیه جهانی نجوم ( International Astronomical Union (IAU هماهنگ شد.
این روز و در پی آن هفته جهانی نجوم از ابتدا در شنبه ای بین ماه آوریل و ماه مه (اردیبهشت/خرداد) تعیین و طوری برنامه ریزی می شد که نزدیک با اولین تربیع ماه باشد.
این روز هر ساله در جهان با شعار ثابت نجوم برای همه و امسال در ایران با شعار تماشای آسمان برای همه از جمعه گذشته (31 فروردین) با همکاری انجمن نجوم و مجموعه آسمان نمای گنبد مینا آغاز شد و با اجرای برنامه های مختلف در سراسر کشور توسط گروه های رصدی و مراکز تحقیقاتی ادامه دارد.