در بریتانیا استفاده از ماسک صورت در فضای بسته از ژوئن سال گذشته اجباری بوده است.
به گزارش پایگاه خبری تحقیق و توسعه، در حال حاضر، در انگلستان (بخشی از بریتانیا) زدن ماسک در وسائل نقلیه عمومی، تاکسی، سوپرمارکتها، فروشگاهها و بانکها اجباری است. پیش از سومین قرنطینه عمومی در ماه ژانویه، مردم می بایست در رستورانها، هتلها و میخانهها نیز از ماسک استفاده میکردند.
اما در حالی که زدن ماسک در چند کشور دیگر در کلیه اماکن جز خانهها اجباری اعلام شده، دولت بریتانیا استفاده از آن را در فضای باز الزامی نکرده است.
با این همه، کارشناسان از جمله گروه مشاوران علمی بریتانیا در موارد اضطراری (سِیج) با توجه به جهش تازه ویروس کرونا، به گونهای فزاینده خواهان استفاده عموم از ماسک در فضای باز شده و هفته گذشته نیز در نامهای ضمن توجیه دلایلش، از دولت خواسته است تا مقررات مرتبط با زدن ماسک را تغییر دهد.
در این نامه آمده: «باید به استفاده از ماسک صورت در شرایط و فضاهای بیشتری که افراد بدون عارضه در فاصله نزدیک با یکدیگر قرار دارند، توجه داشت. این امر شامل اماکنی میشود که در آن حفظ فاصله اجتماعی مشکل است و مردم احتمالا برای زمانی طولانی در کنار یکدیگر قرار میگیرند.»
پیش از آن، صادق خان، شهردار لندن نیز در یک نامه مشترک با شوراهای لندن از نخست وزیر خواسته بود به منظور مقابله با شیوع ویروسهای جدید کووید ۱۹ اقدامات سختگیرانهتری درنظر گیرد.
در این نامه، آقای خان و شوراهای محلی پایتخت خواستار «اجباری شدن ماسک صورت در خارج از محیط خانه – از جمله در صف فروشگاهها، در خیابانهای پر تردد محل خرید و دیگر اماکن شلوغ» شده بودند.
در ماه ژانویه بازار «باروُ» در جنوب لندن، نخستین فضای بازی در بریتانیا بود که رسما زدن ماسک در داخل بازار را اجباری و متخلفان را به مبلغ ۵۰ پوند جریمه کرد.
کیت هاول، مدیر بازار «باروُ» در آن هنگام گفت: «هرچند ما نهایت تلاش خود را بهکار برده ایم که با رعایت ادب مردم را تشویق به زدن ماسک و حفظ فاصله اجتماعی کنیم و این محل را سالم و امن نگاه داریم، اما اما اکنون زمان آن رسیده که عزم خود را جزم کنیم. ما به مرحلهای رسیدهایم که به عنوان صاحبان مسئول این بازار و با توجه به وجود قوانین و مقررات، بتوانیم بگوییم که زدن ماسک را الزامی خواهیم کرد.»
الزام به زدن ماسک در فضای باز در دیگر کشورها از جمله فرانسه، اسپانیا و ایتالیا نیز اعمال شده و این سئوال را مطرح کرده که چرا بریتانیا از این اقدام پیروی نکرده است.
حال این سئوال مطرح است که آیا همگان باید در فضای باز ماسک بپوشند؟ و تاثیر چینین اقدامی در کاهش میزان شیوع ویروس تا چه حد است؟فواید زدن ماسک در محیط باز چیست؟
فواید استفاده از ماسک صورت در فضاهای بسته محرز است. در تارنمای دولت بریتانیا گفته شده که ویروس معمولا از طریق ذرات ترشحات ناشی از حرف زدن، سرفه و عطسه منتشر میشود.
این تارنما میافزاید: «این ذرات میتوانند از طریق سطوح نیز منتقل شوند. اگر به سطحی آلوده دست بزنید و سپس پیش از شستن دستها صورتان را لمس کنید، ویروس را به خود منتقل کرده اید. به این دلیل است که حفظ فاصله اجتماعی، بهداشت دستها و پوشاندن صورت هنگام عطسه و سرفه برای جلوگیری از سرایت ویروس بسیار مهم است.»
دولت می افزاید که «شواهد متقن علمی» حاکی از آن است که زدن ماسک صورت به نحو صحیح در شرایط خاص میتواند سرایت ویروس کرونای موجود در ذرات ترشحات دهان و بینی را کاهش دهد و از دیگران محافظت کند.
یک گزارش بین المللی که در روز سوم ژوئن در نشریه «لانست» منتشر شد، با تحلیل ۱۷۲ پژوهش در ۱۶ کشور مختلف نتیجهگیری کرد که در صورت زدن ماسک صورت، احتمال ابتلا به ویروس کرونا تنها سه درصد است.
دکتر جولین دبلیو تانگ، ویروس شناس بالینی میگوید زدن ماسک صورت در اماکن باز پر تردد میتواند در جلوگیری از انتشار ویروس موثر باشد.
او به ایندیپندنت گفت:« این کار همچنین می تواند در شرایط غیرمنتظره که نمی توانید فاصله اجتماعی را رعایت کنید، مثل هنگامی که از کنار فردی که از مقابل شما می آید رد می شوید، یا در پیاده روهای باریک که ترافیک نمیگذارد به آن سوی خیابان بروید، به شما کمک کند.»
دکتر تانگ گفت:«هر اقدام کوچک حفاظتی موثر است – لازم نیست صد در صد یا هشتاد درصد باشد – زیرا میتوانید بهگونهای غیرمترقبه در شرایط مختلف مثل صف اتوبوس و صف ماشینهای پرداخت در کنار افرادی قرار بگیرید که ماسک نزدهاند اما بدون نشان دادن عارضهای، حامل ویروس بیماری هستند.»
اما فرض کلی بر آن بوده است که استفاده از ماسک صورت در فضای باز لازم نیست، زیرا حرکت هوا احتمال سرایت ویروس را کاهش میدهد.
افزون بر این، پژوهشهای بسیاری نشان داده که در مقایسه با فضای باز، ویروس در فضای بسته بهمراتب سریعتر منتشر میشود.
تعامل در مورد اماکنی که استفاده از ماسک در آن الزامی است، همچنان در بریتانیا جریان دارد.
ماه گذشته، کریس ویتی، مقام ارشد پزشکی انگلستان گفت استفاده از ماسک در برخی اماکن رو باز باید مورد بررسی قرار گیرد.
او در برنامه «تو دی» کانال ۴ رادیو بی بی سی گفت: «اگر برای مثال مردم نزدیک به یکدیگر در صفی در فضای باز ایستادهاند، اگر در کنار یک غرفه یا دکه در بازار رو باز به هم چسبیدهاند، در خطر ابتلا به ویروس خواهند بود و باید استفاده از ماسک را مد نظر قرار دهند.»
علاوه بر این، سازمان بهداشت جهانی نیز خاطرنشان ساخته که اگر قادر به حفظ فاصله اجتماعی نیستید، باید از ماسک استفاده کنید:« نمونههای آن بازارهای شلوغ، خیابانهای پر تردد و ایستگاه های اتوبوس است.»
چرا تاکنون استفاده از ماسک در فضای باز الزامی نشده است؟
برخی کارشناسان بر این عقیدهاند که این کار، اقدامی پیشگیرانه اما غیرلازم است. پرفسور مایکل بوُنسال از دانشکده جانورشناسی دانشگاه آکسفورد به ایندیپندنت گفت:«مشکل می توان دید چگونه زدن ماسک همراه با رعایت فاصله اجتماعی میتواند نرخ سرایت ویروس در فضای باز را به شکل قابل ملاحظهای کاهش دهد. این ماسکها برای فضای بسته در نظر گرفته شدهاند، نه محیط باز.»
پرفسور بونسال میگوید برای تایید این مدعا که به منظور کاهش شیوع ویروس کرونا باید در تمام شرایط در فضای باز از ماسک استفاده کرد، به اندازه کافی تحقیق نشده است.
او گفت:«ویروس بینهایت کوچک است. ماسکها قادرند مانع انتقال ذرات بزرگ شوند. اما شواهد بیشتری برای درک این نکته لازم است که استفاده از ماسک تا چه حد در کاهش سرایت ویروس در هوای باز موثر است.»
چرا کشورهای دیگر زدن ماسک در فضای باز را الزامی کردهاند؟
ایتالیا، اسپانیا و فرانسه در میان کشورهایی قرار دارند که پیش از بریتانیا زدن ماسک در فضای باز را الزامی کردهاند.
در اوایل آوریل، زدن ماسک در ایالت لمباردی و توسکانی ایتالیا، و در ماه مه استفاده از آن در اسپانیا الزامی شد. شاید بریتانیا نیز بهزودی و بار دیگر به تاسی از آنها زدن ماسک در فضای باز را اجباری کند.
دادههای اخیر حاکی از آن است که در مقایسه با بریتانیا، شهروندان کشورهای یادشده استفاده از ماسک را بیشتر رعایت کردهاند. این نکته نشان میدهد اعمال چنین مقرراتی در ترغیب مردم به زدن ماسک موثر است.
پرفسور بونسال معتقد است که دلیل آن تفاوتهای فرهنگی است.
او می گوید: «زدن ماسک صورت در بریتانیا جنجال برانگیزتر است. در آسیای جنوب شرقی، برای نمونه تایوان، زدن ماسک یک عمل معمول اجتماعی است – انتظارات اجتماعی و فرهنگی دیگری که در گفتوگو و ارتباط با دیگران وجود دارد آن را بیشتر قابل قبول می کند.»
دکتر پنی وارد، استاد مهمان در رشته داروهای طبی در دانشگاه «کینگز کالج» لندن میگوید:«زدن ماسک یک عادت در میان مردم شرق دور است – زشت است که فردی آب بینی یا سرفه خود را در جمع نشان دهد – که احتمالا به کنترل بیماری در شهرهای پرجمعیت برخی از این کشورها کمک کرده است.»
اما ممکن است این روند در حال تغییر باشد. گزارشهایی که در اوایل ماه جاری منتشر شد، حاکی از آن است که دولت در نظر دارد به منظور کاهش شیوع ویروس کرونا مقررات سختگیرانهتری وضع کند که میتواند شامل الزام استفاده از ماسک نیز بشود.
یک منبع دولتی به نشریه دیلی تلگراف گفته است:« کار چندان دیگری از دست ما بر نمی آید. ما محدودیتهای بسیار سختگیرانهای در سراسر کشور اعمال کردهایم. همگان در همه اوقات در قرنطینه قرار دارند.»