مقاوم‌ترین آلیاژ دنیا ساخته شد

محققان “آزمایشگاه ملی سندیا”، یک آلیاژ پلاتین-طلا ابداع کرده‌اند که در مقابل مقدار زیاد گرما و اصطکاک مقاومت می‌کند.

به گزارش آردی نیوز و به نقل از ساینس‌دیلی، شاید زمان آن رسیده است که ابرقهرمان‌ها به جای “مرد فولادی”، “مردی از آلیاژ پلاتین-طلا” خطاب شوند.

محققان “آزمایشگاه ملی سندیا”(Sandia National Laboratories) در نیومکزیکو، یک آلیاژ از دو فلز ساخته‌اند که مقاومت بیشتری نسبت به اصطکاک ارائه می‌دهد که بیشترین میزان مقاومت در جهان است.

این آلیاژ همچنین دارای سطحی از قدرت و دوام با میزان ۱۰۰ برابر قدرتمندتر از فولاد با مقاومت بالا است.

تیم سازنده توانست در هنگام ترکیب فلزات با دستیابی به یک روش که در آن انرژی ذرات تغییر داده می‌شود، به ثبات حرارتی دست یابد. نتیجه یک آلیاژ شد که از لحاظ ساختار قابل مقایسه با کربن یاقوت کبود و الماس است.

“نیکولاس آرگیبای” که یکی از نویسندگان این مقاله است، در توضیح تفکر پشت این پروژه گفت: ما نشان دادیم که ایجاد تغییرات اساسی در برخی از آلیاژها ممکن است که موجب این افزایش فوق‌العاده در عملکرد آنها در گستره وسیعی از کاربردهای عملی فلزات شود.

این روش منجر به پیدایش ترکیبی کامل با ظاهر پلاتین اما وزن طلا شد.

اهمیت این آلیاژ فلزی دو چیز است؛ محققان با تمرکز بر عنصر بهبود اصطکاک و مقاومت در برابر حرارت به جای تکیه صرف به قدرت، روشی را معرفی کردند که بر روی ابزار محاسباتی بیشتر متکی بود.

همچنین این آلیاژ تحت فشار، کربن الماس‌ مانند تولید می‌کند که به طور تصادفی توسط محققان کشف شد و به عنوان روانکار عمل می‌کند. این بدان معنی است که این آلیاژ مزایای صرفه‌جویی در زمان و صرفه‌جویی در هزینه‌ها را فراهم می‌کند، زیرا نیازی به هیچ روش سنتی برای تولید روان‌کننده ندارد.

“کریس نوردکوئیست” مهندس سندیا که در این مطالعه دخالت نداشت، راجع به تأثیر آینده این فلز بر صنایع گفت: این مواد مقاوم در برابر اصطکاک می‌توانند به طور بالقوه مزایای قابل اطمینانی برای طیف وسیعی از دستگاه‌های مورد استفاده در صنایع فراهم کنند.

وی افزود: امکان ادغام و بهبود این آلیاژ با دستگاه‌ها، خاصیت اصلی آن خواهد بود. ضمن اینکه از آن در قطعات میکروالکترونیک نیز می‌توان استفاده کرد.

در صنعت الکترونیک با توجه به اینکه یک لایه نازک از پوشش طلا برای همه چیز مورد نیاز است، این آلیاژ می‌تواند موجب صرفه‌جویی بسیاری در این صنعت شود.

این مطالعه در مجله Advanced Materials منتشر شده است. /ایسنا

مطالب مرتبط