واکسن ب.ث.ژ (یا سل) معمولا برای حفاظت از کودکان در مقابل سل تزریق میشود، اما تحقیقات جدید حاکی است این واکسن ممکن است برای سایر بیماریها، از جمله کووید-۱۹ نیز مؤثر باشد.
به گزارش پایگاه خبری تحقیق و توسعه، واکسن سل اولین بار در سال ۱۹۲۱ ساخته شد، ولی تحقیقات دانشگاه اکستر نشان میدهند که این واکسن ممکن است به سیستم ایمنی بدن آموخته باشد که در مقابل ویروسهای دیگر نیز از بدن محافظت کند.
در حالی که آزمایشهای بالینی تازهای برای بررسی مؤثر بودن واکسن ب.ث.ژ در مقابل ویروس کرونا در جریان است، اطلاعات بیشتر در مورد این واکسن میتواند مفید باشد.
واکسن ب.ث.ژ چیست؟
واکسن ب.ث.ژ برای مصونیت در برابر سل ساخته شده است.
این واکسن در سال ۱۹۲۱ تولید شد و معمولا برای بزرگسالان بین ۱۶ و ۳۵ سال، که ممکن است به خاطر شغلشان در معرض خطر سل باشند تزریق میشود.
مثلا کارکنان بخش بهداشت غالبا واکسن ب.ث.ژ دریافت میکنند.
درجه اثربخشی این واکسن روی شدیدترین نوع سل ۷۰ تا ۸۰ درصد است.
واکسن ب.ث.ژ چگونه استفاده میشود؟
واکسن ب.ث.ژ معمولا از طریق تزریق در بالای بازو دریافت میشود و معمولا اثر کوچکی روی بازو باقی میگذارد.
سل چیست؟
طبق توضیح سازمان ملی بهداشت بریتانیا، سل یک بیماری باکتریایی جدی است که به ریه و گاهی سایر اعضاء بدن، نظیر استخوان، مفاصل و کلیه آسیب میرساند.
سل گاهی ممکن است باعث ممنژیت نیز بشود.
علائم ابتلا به سل عبارتند از کاهش وزن، تب بالا، کم شدن اشتها، و تورم گردن.
سل میتواند خطرناک باشد ولی با آنتیبیوتیک مناسب قابل درمان است.
اطلاعات بیشتر در مورد سل از پایگاه اینترنتی سازمان ملی بهداشت بریتانیا قابل دسترسی است.
واکسن ب.ث.ژ برای چه افرادی است؟
واکسن ب.ث.ژ به کسانی توصیه میشود که با خطر بالای ابتلا به سل مواجه هستند. این افراد عبارتند از کودکانی که از کشورهای دارای میزان بالای بیماری سل بازگشتهاند، از جمله کشورهای آفریقایی، شبه قاره هند، برخی کشورهای آسیای جنوب شرقی، آمریکای جنوبی و مرکزی، و برخی مناطق خاورمیانه.
افزون بر این، کسانی که با بیماران سل تماس نزدیک داشتهاند ممکن است نیاز به واکسن ب.ث.ژ داشته باشند.
در بریتانیا، به علت نرخ پایین ابتلا به سل در عموم جامعه، برنامه عمومی تزریق واکسن ب.ث.ژ در سال ۲۰۰۵ متوقف شد.
چرا گمان میرود واکسن ب.ث.ژ میتواند در مقابل ویروس کرونا مصونیت ایجاد کند؟
تحقیق جدیدی که دانشگاه اکستر آغاز کرده نشان میدهد که این واکسن سیستم ایمنی را به صورتی فعال میکند که میتواند در مقابل سایر ویروسها، علاوه بر سل، از خود مقاومت نشان دهد.
پروفسور جان کمپبل، از دانشکده پزشکی دانشگاه اکستر، میگوید «کووید-۱۹ باعث مرگ بیش از یک میلیون نفر در سراسر جهان شد و بالای ۳۳ میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدهاند که بسیاری از آنها در وخیمترین وضع هستند.»
وی ادامه داد: «ب.ث.ژ نشان داده که ایمنی بدن را به طور عمومی بالا میبرد، پس ممکن است در برابر کووید-۱۹ نیز مقاومت کند.»
دانشگاه اکستر در حال حاضر در آزمایشهایی شرکت کرده است که واکسن ب.ث.ژ را روی ۱۰ هزار نفر در سراسر جهان آزمایش میکنند.
این تحقیق در پی آن است که آیا این واکسن میتواند موارد ابتلا به ویروس کرونا یا شدت بیماری کووید-۱۹ را پایین بیاورد یا نه.
پروفسور کمپبل افزود: «ما بسیار هیجانزده هستیم که در تحقیقات بینالمللی در سطح گسترده شرکت داریم که به دنبال بررسی اثربخشی واکسن ب.ث.ژ در کمک به بیماران کووید-۱۹ است. اگر چنین امری محقق شود، میتوانیم از طریق این واکسن کمهزینه و از قبل آماده، زندگی مردم را نجات دهیم.»