دانشمندان میگویند از طریق موم گوش میتوانند میزان اضطراب و افسردگی روانی را اندازه گیری کنند.
پژوهشگران ابزاری شبیه به گوشپاککن یا پنبه گوش سنتی اختراع کردهاند که نمونه موم گوش را برای آزمایش جمعآوری میکند.
این نمونه سپس با پست برای آزمایش میزان هورمون «کورتیزول» موجود در آن به آزمایشگاه فرستاده میشود.
ه گزارش پایگاه خبری تحقیق و توسعه، در گزارشی که در نشریه علمی «هِلیون» منتشر شد، گفته شده است که نتیجه این آزمایش میتواند راه موثرتر و ارزانتری برای اندازهگیری مقدار هورمون «کورتیزول» در بدن و نظارت بر افسردگی روانی مرتبط با اضطراب باشد.
دانشمندان معتقدند که این آزمایش جدید که میتوان آن را در محیط خانه و بدون نظارتهای پزشکی انجام داد، احتمالا برای اندازهگیری سطح گلوکز جهت نظارت بر عوارض مرض قند و بالقوه حتی برای بررسی پادتن کووید-۱۹ نیز قابل استفاده خواهد بود.
معمولترین نحوه اندازهگیری هورمون کورتیزول نمونه تارهای مو است اما این آزمایش وقت بیشتری میگیرد و در مقایسه با آزمایش موم گوش گرانتر است. از آن گذشته موم گوش نسبت به نوسانات کورتیزول در بدن حساستر عمل میکند.
دکتر آندرس هران-ویو، عضو موسسه علوم عصبی و ذهنی وابسته به دانشگاه کالج لندن میگوید: «نمونهبرداری از میزان هورمون کورتیزول در بدن بسیار دشوار است زیرا سطح آن مرتب در حال نوسان است. بنابراین یک نمونه لزوما اندازهگیری دقیقی را از مقدار آن در اشخاصی که به عوارض مزمن آن مبتلا هستند نمیدهد.
از آن گذشته، نمونه برداری از آن خود عامل افزایش اضطراب و تاثیرگذاری در نتیجه آزمایش است.
اما به نظر میرسد میزان کورتیزول در موم گوش ثابت است و با ابزار جدید ما نمونه آن به آسانی برداشته میشود و به سرعت و به گونهای موثر و ارزان مورد آزمایش قرار میگیرد.»
دکتر هران ویو میگوید او در ساختن این ابزار از یک موم طبیعی دیگر، موم زنبور عسل، الهام گرفته که در مقابل آلودگی باکتریها مصون است.
موم گوش دارای خواصی مشابه با موم زنبور عسل است که آن را برای آزمایشهای خانگی ایدهآل میکند زیرا نمونههای آن را میتوان بدون نگرانی از فاسد شدن با پست به آزمایشگاه فرستاد.
ابزار نمونهبرداری از موم گوش شبیه به گوش پاککنهای معمول است اما با روشی که از دخول بیش از حد به گوش و لطمه زدن به آن جلوگیری میکند.
نوک این وسیله با اسفنج طبیعی آغشته به یک محلول پوشیده شده است.
هم اکنون یک پژوهش آزمایشی با شرکت ۳۷ داوطلب برای امتحان راهکارهای مختلف نمونهبرداری هورمون کورتیزول صورت گرفته است.
این تیم پژوهشی که شامل دانشمندان بریتانیایی، شیلیایی و آلمانی است ابتدا موم گوش داوطلبان را با استفاده از سرنگهای معمول و دردناک برداشته و سپس یک ماه بعد همین آزمایش را با یک گوش و آزمایش دیگری را با استفاده از ابزار جدید با گوش دیگر انجام دادهاند.
آنها همچنین خون و نمونه تار موی همان داوطلبان را آزمایش کردند.
آنها به این نتیجه رسیدهاند که نمونههای موم گوش بیش از نمونههای تارمو حاوی هورمون کورتیزول است و آزمایش موم گوش سریعترین و بالقوه ارزانترین راه اندازهگیری این هورمون در بدن است.
دکتر هران ویو اکنون در حال ایجاد شرکتی موسوم به «ترییِرز» است که ابزار نمونهبرداری از موم گوش را به کمک یک نهاد وابسته به دانشگاه کالج به بازار عرضه میکند.
او افزود: «پس از آزمایشات موفقیتآمیز اولیه، اگر ابزار نمونهبرداری ما از آزمایشات گستردهتر نیز بگذرد، میتوانیم امیدوار باشیم روش تشخیص و درمان میلیونها بیمار مبتلا به میزان کورتیزول از جمله بیماری اَدیسونز و کوشینگ و بسیار بیماریهای دیگر را متحول کردهایم. »