کاربرد فناوریهای جدید توسط چین در مبارزه با ویروس کرونا (COVID-۱۹) تأثیرات بهسزایی داشته است. به نحوی که با شیوع این ویروس، اپراتورهای ۵G، تولیدکنندگان تجهیزات و ارائهکنندگان راهحلهای کاربردی صنعتی، دست به دست هم دادهاند تا با کمک برنامههای کاربردی جدید از شیوع این بیماری جلوگیری کنند.
از این رو به نظر میرسد فناوری تجاریسازیشده ۵G میتواند نقش درخشانی در حوزه بهداشت و درمان، آموزش، رسانه و سایر زمینهها داشته باشد.
برای مثال ارائه خدمات درمانی از راه دور در برخی از بیمارستانها از جمله بیمارستانی در شهر ووهان که مرکز شیوع کووید ۱۹ است و برخی از مراحل درمانی با CT و X-ray از طریق ابر ۵G صورت میگیرد. با این راهکار پزشکان از خارج شهر قادرند تصاویر CT و سایر تصاویر پزشکی بیماران را بررسی کنند.
به این ترتیب کمبود وجود رادیولوژیستها در ووهان چین جبران شده و بهرهوری غربالگری افراد مشکوک به این ویروس افزایش یافته است.
در این باره گروه علوم و فناوریهای نوین پژوهشگاه فضای مجازی در گزارشی به نقش ۵G در آینده مبارزه با ویروسها اشاره کرده است.
در این گزارش آمده است: «شبکههای ۵G در مقایسه با شبکههای ۴G از پهنای باند بیشتر، تأخیر کمتر و ارتباطات وسیعتری برخوردارند. ادغام عمیق فناوری ۵G با بخشهای اقتصادی و اجتماعی باعث پرورش خدمات و تولیدات اطلاعاتی نوظهور خواهد شد و به کنترل و پیشگیری از کووید ۱۹ از جنبههای زیر کمک خواهد کرد:
– رسانه، درمان و آموزش
– کارخانههای هوشمند و خودکارسازی
– نظارت و پاسبانی
رسانه، درمان و آموزش
کاربرد ۵G باعث قدرت بخشیدن به مراقبتهای بهداشتی و درمانی، رسانههای خبری و آموزش از راه دور میشود.
در حوزه درمان و مراقبتهای بهداشتی، انجام خدمات مشاوره آنلاین با کیفیت بالا مبتنی بر فناوری ۵G، باعث دسترسی به منابع متخصص در سطح پایه میشود و سازمانهای پزشکی قادر به مقابله با بیماری و کاهش خطر شیوع بین افراد جامعه خواهند بود.
رباتهای ۵G میتوانند اموری از قبیل تحویل دارو، چک کردن دما، ارائه مشاوره پزشکی، راهنمای مسیرها، تمیز کردن و ضدعفونی کردن اتاقها را برعهده گیرند و این میتواند مدیریت قرنطینه کردن و جداسازی را بهبود بخشد. مشاورههای آنلاین در برابر بیماریهای شایع و مزمن و توزیع دارو خطر ابتلا به بیماری به دلیل مراجعه به بیمارستانها را کاهش میدهد.
در حوزه رسانههای خبری، انتقالات بیسیم محدود به فضا نخواهد بود. ۵G میتواند بستری برای پخش زنده روزانه برنامهها فراهم کند. به علاوه امکان ساخت و پخش فیلمها با کیفیت بالا از طریق ابر وجود خواهد داشت.
بهعلاوه، ۵G کمک میکند کلاسهای همهجانبه در دوران شیوع بیماری برگزار شود. با کمک نمایشگرهای باکیفیت، واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و عینکهای هولوگرافی دانشآموزان احساس میکنند معلمان خود واقعاً حضور دارند. همچنین، ویدئوهای زنده را میتوان در مدارس بیشتری پخش کرد، بهویژه در مدارسی که در نقاط دور و حاشیهای هستند. در این صورت این مناطق از طریق شبکههای ۵G میتوانند به بهترین منابع آموزشی دسترسی داشته باشند.
کارخانههای هوشمند و خودکارسازی
کارخانههای هوشمند و سیستمهای خودکار مبتنیبر ۵G بهرهوری تولید و انتقال محصولات را افزایش خواهند داد.
در زمان شیوع بیماری، کارخانهها به سختی میتوانند طبق برنامههای خود عمل کنند. ۵G بستری فراهم میکند تا با میزان تأخیر فوقالعاده کم، روند تولیدات هوشمند در کارخانهها ادامه یابد و با بالاترین دقت تجهیزات و وسایل از راه دور قابل کنترل باشند و نیازی به حضور اپراتورها در بخشهای خطرخیز نباشد.
همچنین، این فناوری فوق سریع میتواند به اطلاعاتی از شرایط رانندگی و ترافیک محیط اطراف وسیله نقلیه تا مسافت چند صد کیلومتری دست یابد. به این ترتیب وسایل نقلیه خودران فعال میشوند و حتی میتوان امکانی برای مداخله دستی از راه دور را برای مواقع خرابی راننده خودکار فراهم کرد.
برای مسافتهای طولانیتر، ناوگان وسایل نقلیه خودران ۵G قادر خواهند بود با یکدیگر صحبت کنند و عملیاتی را به طور همزمان انجام دهند، عملیاتی مثل شتاب گرفتن یا ترمز کردن. در این صورت دیگر نیازی به راننده برای وسایل نقلیه نخواهد بود، زیرا خود وسایل نقلیه بادقت رانندگی میکنند. به این ترتیب تعداد رانندگان مورد نیاز نیز کاهش مییابد.
نظارت و پاسبانی
پایانههای متنوع ۵G وسایل جدیدی را برای نظارت و گشتزنی در مکانهای عمومی بهوجود خواهد آورد.
در مکانهای شلوغ و پرجمعیت مثل هتلها، رستورانها، مراکز خرید و ایستگاههای حمل و نقل عمومی، اندازهگیری دما با تصویربرداری حرارتی مادون قرمز ۵G میتواند دمای بدن افراد را از فاصله ۱۰ متری تشخیص دهد و افراد با درجه حرارت غیرعادی را سریع و بدون تماس بدنی شناسایی کند.
هواپیماهای بدون سرنشین ۵G میتوانند تصاویر باکیفیت واقعی را انتقال دهند و عملیات کنترل با کمترین تأخیر را تسهیل کنند. وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین و متصل به شبکه ۵G که مجهز به سیستم تصویربرداری حرارتی باشند میتوانند در عملیات تصویربرداری هوایی از مکانهای باز شلوغ و پرجمعیت استفاده شوند.
هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به سیستم پخش صدا را میتوان در گشتزنی هوایی بهکار گرفت تا در صورت تشخیص افراد مشکوک به بیماری به مردم هشدار دهند تا احتیاط لازم را به عمل آورند. همچنین پهپادهای محافظت از گیاهان میتوانند برای سمپاشی و ضدعفونی کردن معابر، میادین و مکانهای فرهنگی و تفریحی و مناطق روستایی به کار گرفته شوند. به این ترتیب بازدهی عملیات ضدعفونی کردن نیز افزایش خواهد یافت.
منبع: خبرگزاری مهر