کیف پول همراه پاسارگاد با نام تجاری کیپاد برای ساماندهی بازار پرداخت خرد کشور راه اندازی شده و حالا بعد از قزوین و مشهد قرار است در کلانشهر تهران توسعه و پرداخت های کمتر از ۵۰ هزار تومان را شامل شود.
اواخر سال ۹۶ بود که کیف پول همراه پاسارگاد با نام تجاری کیپاد با همکاری بانک پاسارگاد، ایرانسل و فناپ پرداخت به منظور ساماندهی پرداخت های خرد بر بستر موبایل، از طریق فناوری نوین NFC ارائه شد. هدف کیپاد که اولین کیف پول آفلاین در ایران و منطقه خاورمیانه به شمار میرود، سروسامان دادن به پرداختهای تا سقف ۵۰ هزار تومان است که علاوه بر سرعت بالا در انجام تراکنشها، ضریب امنیت بالایی دارد.
این محصول که از دستاوردهای نوآورانه بانک پاسارگاد محسوب میشود، با توان فنی شرکت فناپ و همکاری شرکت ارتباطی ایرانسل به عنوان بزرگترین اپراتور دیتای کشور، طراحی و پیاده سازی و بعد از رونمایی در سومین نمایشگاه تراکنش، در شهرهای قزوین و مشهد وارد فاز اجرایی شد.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بازدید از نمایشگاه دستاوردهای ایرانسل به مناسبت هفته ارتباطات از پروژه کیپاد بازدید کرد و بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده در این مراسم، کیپاد یکی از پروژههای پیشرو در زمینه هوشمندسازی شهرها به شمار میرود که توانسته دستاوردهای مناسبی در زمینه تعداد تراکنش کسب کند.
پرداخت خرد چالش بزرگ کشور است.
حسین فلاح جوشقانی، رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا درباره کیف پولهای الکترونیکی و فضای تعامل اپراتورها با شرکتهای فعال فناوری بانکی گفت: استفاده از فناوریهای جدید یک اصل در ارائه خدمات و سرویسهای نوین است که میتواند علاوه بر برتری یک کسب و کار باعث شود تا هزینههای اقتصادی کاهش و رشد اقتصادی ایجاد شود؛ پرداخت خرد یک چالش بزرگ در ایران محسوب میشود و تعامل میان یک اپراتور ارتباطی با سرویسهای نوین و یک شرکت فعال فناوری در حوزه پرداخت قابلیت ساماندهی ظرفیت بازار پرداخت خرد را با روش نوین پرداخت موبایلی از طریق NFC ایجاد کرده است.
معاون وزیر ارتباطات در خصوص حرکت به سوی بانکداری الکترونیک خاطر نشان کرد: سیستم بانکداری الکترونیک یک اصل برای افزایش سرعت و راحتی در عملیاتهای بانکی در عین کاهش هزینههای بانکداری و ارائه خدمات نوین است که باید به آن توجه ویژه داشت؛ در حال حاضر با توجه به برنامههای دولت در آینده تمامی عرصهها از جمله بانکداری مبتنی بر فناوری خواهد بود.
وی تصریح کرد: کیپاد حاصل تعامل سازنده میان اپراتور ارتباطی با شرکت فعال در حوزه پرداخت و پولی به منظور ارائه خدمات با کیفیت و سرویسهای دارای ارزش افزوده است.
کیپاد به عنوان یک راهکار ملی در حوزه پرداخت خرد توسعه پیدا میکند.
محمد آجدانی، معاون پرداخت خرد شرکت فناپ پرداخت درباره کیپاد و اهداف اصلی این پروژه به خبرنگار ایبِنا گفت: کیف پول همراه پاسارگاد تحت نام کیپاد محصولی برای مدیریت پرداختهای خرد یعنی پرداختهای کمتر از ۵۰ هزار تومان در سطح کشور است. پرداختهای خرد (کمتر از ۵۰ هزار تومان) حجم زیادی از ترافیک شبکه را اشغال میکند و حدود ۸۰ درصد تراکنش های شاپرک را تشکیل میدهد و هزینه بالایی برای بانکهای پذیرنده به دنبال دارد. لذا مدیریت پرداخت خرد در سطح کلان و با استفاده از فناوریهای نوین برای کاهش هزینهها اهمیت بالایی پیدا کرده است.
معاون پرداخت خرد شرکت فناپ پرداخت با بیان این که تراکنشهای خرد برای بانکهای پذیرنده صرفه اقتصادی ندارد، افزود: بانکهای پذیرنده برای هر پرداخت، باید حداقل ۵۰ تومان هزینه کنند که جذب این منابع خرد با روش فعلی نه تنها سودآوری ندارد، بلکه بانکها را دچار ضرر و زیان نیز میکند. طبیعتا همین مسئله باعث میشود تراکنشهای خرد یک چالش اقتصادی برای بانکها به حساب آید.
وی ادامه داد: تمرکز شرکت فناپ پرداخت، ارائه راهکارهای نوین در حوزه پرداخت خرد و ایجاد قابلیتهای جدید در این حوزه مبتنی بر تلفنهمراه هوشمند است. بنابراین با حمایت بانک پاسارگاد و همکاری شرکت ایرانسل، توسعه پرداخت موبایلی به عنوان فناوری جدید و برتر پرداخت الکترونیکی با استفاده از سیم کارتهای NFC ایرانسل در دستور کار قرار گرفت.
آجدانی در پاسخ به سوال چرایی اجرا شدن کیپاد در قزوین و مشهد، گفت: استفاده از فناوری پرداخت موبایلی به فرهنگ سازی خاص و زمان نیاز دارد؛ به دلیل همین مسئله تصمیم گرفته شد تا کیپاد در شهرهایی شروع به کار کند که اکوسیستم سیستم حمل و نقل عمومی آن در گذشته توسط فناپ پرداخت با کارت های شهروندی راهاندازی شده بود؛ البته قرار است کیپاد در سایر شهرها نیز توسعه پیدا کند و به عنوان یک راهکار ملی در حوزه پرداخت خرد توسط اقشار مختلف مردم استفاده شود.
معاون پرداخت خرد شرکت فناپ پرداخت با اشاره به وضعیت کیپاد گفت: باتوجه به نیاز کیپاد به تجهیزات سخت افزاری، تا به امروز گیتهای مترو، BRT و اتوبوس شهر مشهد و ناوگان اتوبوس قزوین به سخت افزار های مناسب برای تراکنش غیر تماسی بر بستر NFC مجهز و ۲۵۰۰ دستگاه پوز فروشگاهی با سیستم پرداخت NFC نیز در این مکان ها نصب و راهاندازی شده است.
وی ادامه داد: در فاز دوم، برنامه توسعه کیپاد برنامه ریزی شده است تا این سرویس در تهران نیز راه اندازی شود.
آجدانی تاکید کرد: مدل کسب و کار کیپاد در بلند مدت صرفه جویی در هزینه کارمزدی تراکنشهای خرد است که میتواند باعث کاهش هزینههای سنگین بانک ها در جذب منابع خرد شود.
انجام روزانه بیش از ۷۵۰۰ تراکنش با کیپاد در شهر مشهد
محمد زیاری، مدیرکل فروش سازمانی شرکت ایرانسل در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا درباره کیپاد اظهار داشت: همکاری و فعالیت مشترک سازنده میان اپراتور ایرانسل و بانک پاساگاد در دو سال باعث شد تا پروژهی کیف پول الکترونیکی تحت عنوان کیپاد پیاده سازی شود و به سرانجام برسد. اجرای پروژه کیف پول الکترونیک به بستر ارتباطی قدرتمند نیاز دارد که با توجه به پوشش شبکه گسترده ایرانسل و بهرهگیری از فناوریهای جدید، قابلیت کیف پول آفلاین و پرداخت غیر تماسی با موبایل با استفاده از سیم کارتهای NFC ایرانسل محقق شد.
وی ادامه داد: کیپاد پروژه موفقی در زمینه پروژههای شهر هوشمند ایرانسل با همکاری فناپ پرداخت به شمار میرود که هم اکنون روزانه بیش از ۷۵۰۰ تراکنش با موبایل بر بستر سیم کارتهای NFC در حوزه پرداخت خرد و حمل و نقل عمومی انجام میشود.
کیف پول آفلاین؛ تحولی در صنعت بانکداری
ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی و رییس مرکز ملی فضای مجازی ایران نیز گفته بود: فناوری و فضای مجازی به کمک یکی از مشکلات بزرگ بانکی ایران یعنی پرداخت خرد آمده است. کیپاد راهکاری است برای شرکت فناپ پرداخت که با توجه به فناوری استفاده شده در آن و همکاری مستقیم با یکی از اپراتورهای تلفن همراه، توانسته تحولی در صنعت بانکداری برای تسریع تراکنشهای مالی ایجاد کند.
کیف پول ارز دیجیتال و انواع آن
تمام کسانی که به خرید، فروش و انتقال ارز دیجیتال میپردازند، باید یک کیف پول ویژه برای ذخیره اطلاعات مربوط به آن داشته باشند. اگر شما هم جزو کسانی هستید که دوست دارید وارد دنیای بیت کوین یا هر نوع ارز دیجیتال دیگر شوید و یا اینکه قصد بهبود امنیت روش فعلی ذخیره آن را دارید، در این مقاله با جزییات جالبی کیف پول ارز دیجیتال آشنا خواهید شد.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
کیف پول ارز رمزگذاری شده (cryptocurrency wallet) یک نرمافزار است که کلید خصوصی و کلید عمومی کاربر را ذخیره کرده و با انواع بلاک چین ارتباط برقرار میکند تا به این ترتیب کاربر بتواند ارز دیجیتال خود را برای کاربر مورد نظر ارسال و یا از او دریافت و نیز موجودی حساب خود را مشاهده کند. امکان استفاده از ارز دیجیتال بدون بهرهگیری از کیف پول وجود ندارد.
کیف پول ارز دیجیتال چطور کار میکند؟
بسیاری از افراد هستند که از کیف پول ارز رمزگذاری شده استفاده میکنند، اما درک درستی از نحوه عملکرد آن ندارند. این نوع کیف پول بر خلاف کیفهای پول معمولی که درون جیب یا کیفمان قرار میدهیم، پولی را ذخیره نمیکنند. در واقع ارز دیجیتال (بر خلاف پول معمولی) در یک نقطه فیزیکی قرار ندارد، بلکه در لیستی بلندبالا از تراکنشهای صورت گرفته که در اصطلاح بلاک چین نامیده میشود قرار دارد.
کیف پول ارز دیجیتال یک نرمافزار است که کلید عمومی و کلید خصوصی را ذخیره کرده و با بلاک چینهای مختلف ارتباط برقرار میکند. به این ترتیب کاربر میتواند هر مقدار از ارز دیجیتال خود را برای کاربری دیگر ارسال و یا از او دریافت کند. امکان مشاهده مانده حساب از دیگر کارکردهای یک کیف پول ارز دیجیتال است. وقتی یک کاربر، بیت کوین یا هر نوع ارز دیجیتال دیگر را برای کاربری دیگر میفرستد، در واقع مالکیت آن را از کیف پول خود به نشانی کیف پول آن کاربر انتقال میدهد. برای اینکه این مقدار ارز دیجیتال جابجا شود، کلید خصوصی ذخیره شده باید با کلید عمومی ارز مذکور همخوانی داشته باشد. اگر کلید خصوصی و عمومی همخوانی داشت، موجودی کیف پول دریافتکننده افزایش و موجودی ارسالکننده کاهش مییابد و جابهجایی مذکور صورت میگیرد. اما هیچ پولی به صورت فیزیکی جابهجا نمیشود و این جابهجایی صرفا به صورت ثبت تراکنش بر روی بلاک چین و البته تغییر موجودی در دو کیف پول فرستنده و گیرنده صورت میگیرد.
انواع مختلف کیف پول ارز دیجیتال
انواع مختلفی از کیف پول ارز دیجیتال وجود دارد که هر کدام از شیوهای خاص برای ذخیره و نیز ارایه دسترسی به کاربر برخوردارند. کیفهای پول ویژه ارز دیجیتال را میتوان به سه دسته مجزا یعنی نرمافزاری (Software)، سختافزاری (Hardware) و کاغذی (Paper) تقسیمبندی کرد. کیف پول نرمافزاری نیز به سه دسته ویژه رایانه (Desktop)، همراه (Mobile) و آنلاین (Online) تقسیم میشوند.
ا. کیف پول نرمافزاری ویژه رایانه
این نوع کیف پول از وب دانلود شده و بر روی رایانه یا لپتاپ نصب میشود. دسترسی به محتوای این کیف پول صرفا از طریق رایانهای که بر روی آن نصب شده امکانپذیر است. این نوع کیف پول یکی از بالاترین سطوح امنیت را دارد، اما اگر رایانه شما هک شود و یا ویروسی شود، این احتمال وجود دارد که همه موجودی خود را از دست دهید.
۲. کیف پول نرمافزاری آنلاین
این نوع کیف پول ارز دیجیتال بر روی سرورهای ابری اجرا میشود و از هر جایی از طریق رایانه، گوشی یا وسایل دیگر این چنینی در دسترس است. با وجود اینکه دسترسی به این نوع کیف پول ارز دیجیتال سادهتر است، کلید خصوصی و کلید عمومی آن در اختیار یک شخص ثالث است که همین مساله زمینه هک شدن آن توسط هکرهای اینترنتی را فراهم میسازد.
۳. کیف پول نرمافزاری همراه
این نوع ارز دیجیتال بر روی اپلیکیشنی ویژه بر روی گوشی عمل میکند. این نوع کیف پول از یک جهت بسیار کاربردی است و آن هم اینکه در هر جایی که به گوشی و اینترنت دسترسی داریم، میتوان به آن هم دسترسی داشت.
۴. کیف پول سختافزاری
این نوع کیف پول ارز دیجیتال با کیف پول نرمافزاری تفاوت دارد، زیرا کلیدهای خصوصی کاربر در آن بر روی یک سختافزار نظیر یپاسبی ذخیره میشود. با وجود اینکه کیف پول سختافزاری تراکنش مورد نظر (انتقال ارز دیجیتال) را به صورت آنلاین انجام میدهند، اطلاعات مربوط به ارز دیجیتال را به صورت آفلاین ذخیره میکنند که همین امر سبب افزایش امنیت آن میشود. کیف پول سختافزاری با برخی رابطهای تحت وب سازگار بوده و میتواند ارزهای مختلفی را در خود جای دهد. افزون بر این، انجام تراکنش با این نوع کیف پول آسان است. کافی است کاربر کیف پول خود را به رایانه (یا مشابه آن) متصل به اینترنت وصل کند و سپس رمز خود را وارد و مقدار مورد نظر از ارز دیجیتال را ارسال کند. کیف پول سختافزاری امکان ذخیره ارز دیجیتال به صورت آنلاین و حفاظت از آن دربرابر خطرات فضای آنلاین را در اختیار کاربر قرار میدهد. لجر نانو اس (Ledger Nano S) یک کیف پول سختافزاری برای ذخیره بیت کوین و چندین ارز دیجیتال دیگر است.
۵. کیف پول کاغذی
استفاده از کیف پول کاغذی برای ذخیره ارز دیجیتال بسیار ساده است و در عین حال از سطح امنیت بالایی نیز برخوردار است. عبارت کیف پول کاغذی به معنای نسخه فیزیکی (کاغذی) و یا پرینت شده از کلیدهای عمومی و خصوصی است و در عین حال به نرمافزارهایی نیز اشاره دارد که برای ایجاد کلید عمومی و کلید خصوصی و سپس پرینت آنها مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از کیف پول کاغذی بسیار ساده است. انتقال بیت کوین و یا هر نوع ارز دیجیتال دیگر به حساب شما از طریق انتقال این مقدار پول از کیف پول نرمافزاری به نشانی عمومی مندرج بر روی کاغذ پرینت شده صورت میگیرد. اگر هم قصد خارج کردن پول را داشته باشید،کافی است آن را از کیف پول کاغذیتان به کیف پول نرمافزاری منتقل کنید. این فرآیند که گاهی «سوییپینگ» (Sweeping) نیز نامیده میشود، میتواند به صورت دسترسی (با وارد کردن دستی کلید خصوصی) و یا با اسکن کردن کیوآرکد (QR code) مندرج روی کیف پول کاغذی صورت گیرد.
یک نمونه کیف پول کاغذی بیت کوین
امنیت در کیف پول ارز دیجیتال
میزان امنیت هر کیف پول ارز دیجیتال با دیگری متفاوت است و در واقع به عوامل متفاوتی بستگی دارد. نوع کیف پول (ویژه رایانه، همراه، آنلاین، کاغذی و سختافزاری) و شرکت ارایه دهنده آن از مهمترین معیارهای تعیین کننده امنیت یک کیف پول ارز دیجیتال هستند. به طور کلی باید بدانید که یک سرور وب محیط به مراتب پرریسکتری برای نگهداری بیت کوین یا هر نوع ارز رمزگذاری شده دیگر، نسبت به شیوه آفلاین به شمار میرود. کیفهای پول آنلاین ممکن است ایراداتی داشته باشند و هکرها از این مشکلات فنی سواستفاده کرده و موجودی شما را بدزدند. در مقابل، کیفهای پول آفلاین قابل هک نیستند، زیرا به اینترنت وصل نیستند و امنیت آنها به واسطه بستگی ندارد.
کیف پول آنلاین آسیبپذیری بالاتری داشته و بیشتری در معرض حملات هکرها قرار دارد. با این وجود در هنگام استفاده از هر نوع کیف پول باید یک سری موارد امنیتی را مد نظر قرار داد. همچنین باید به یاد داشته باشید که فارغ از نوع کیف پولی که استفاده میکنید، در صورت گم کردن کلیدهای خصوصی، موجودی آن را نیز از دست میدهید. همچنین اگر کیف پول ارز دیجیتال شما هک شود و موجودتان به حساب یک هکر واریز شود، هیچ راهی برای بازگرداندن و لغو تراکنش صورت گرفته وجود ندارد. به همین دلیل باید به شدت مراقب باشید.
چند توصیه امنیتی برای کیف پول ارز دیجیتال
از کیف پول خود نسخه پشتیبان بگیرید
بهتر است فقط مقدار اندکی از ارز دیجیتال را برای استفاده روزمره آنلاین خود بر روی رایانه و یا گوشی خود نگه دارید و بیشتر دارایی خود از ارز دیجیتال را در محیطی با امنیت بالاتر حفظ کنید. گزینههای موجود برای ذخیره سرد (یا آفلاین) نظیر لجر نانو اس و یا کاغذ میتواند موجودی شما را از مشکلات ناشی از خرابی رایانه حفظ کرده و امکان بازیابی کیف پول را در صورت گمشدن و یا سرقت فراهم سازد. واقعیت این است که کیف پول آنلاین همیشه ریسکهایی بیشتری به همراه دارد.
نرمافزار خود را بهروزرسانی کنید
نرمافزار خود را به روز نگه دارید تا بیشترین میزان امنیت را در اختیار داشته باشید. نه تنها باید نرمافزار کیف پول خود را به روز کنید، بلکه باید نرمافزار روی رایانه یا گوشی نیز باید به روز شود.
لایههای امنیتی بیشتری اضافه کنید
هر قدر کیف پول ارز دیجیتال شما لایههای بیشتری داشته باشد، بهتر است. تعیین گذرواژه طولانی و پیچیده و اطمینان حاصل کردن از اینکه برای هر برداشتی نیاز به وارد کردن گذرواژه است، پیش نیاز به شمار میرود. از کیفهای پولی استفاده کنید که از اعتبار خوبی نزد کاربران برخوردارند و لایههای امنیتی بیشتری نظیر تایید دومرحلهای هویت را داشته باشند. شاید هم بخواهید از کیفپولی استفاده کنید که امکان تراکنش را با تایید یک یا چند کاربر دیگر فراهم کنند. این کیفهای پول در اصطلاح multising نامیده میشوند که مخفف عبارت «چند امضایی« (multi signature) است. دو کیف پول آرموری (Armory) و کوپی (Copay) از جمله آنها به شمار میروند.
چند ارزی یا تک ارزی؟
با وجود اینکه بیت کوین معروفترین و محبوبترین ارز دیجیتال است، صدها ارز رمزنگاری شده دیگر (که در اصطلاح آلت کوین نامیده میشوند) نیز در سالهای اخیر وارد بازار شدهاند که هر کدام دارای اکوسیستم و زیرساختهای خاص خود هستند. اگر تمایل دارید از چند نوع ارز دیجیتال را داشته باشد، نیازی نیست برای هر کدام از آنها یک کیف پول جداگانه ایجاد کنید. با استفاده از کیف پول چند ارزی به راحتی چندین ارز دیجیتال را در یک جا ذخیره کرده و دیگر نیازی به ایجاد یک کیف مجزا برای هر ارز نداشته باشید.
هزینه تراکنش از هر کیف پول چقدر است؟
واقعیت این است که هیچ رقم یکسانی برای هزینه کارمزد تراکنش در میان همه کیفهای پول تعریف نشده است و به این رقم به کیف پول مورد استفاده یا مقدار تراکنش بستگی دارد. با این وجود، لازم نیست نگران این کارمزد باشید، زیرا در مقایسه با کارمزدهای بانکها یا موسسات مالی به مراتب کمتر است و چندان به چشم نمیآید.
آیا هویت کاربران در کیف پول ارز دیجیتال ناشناس میماند؟
نه کاملا! با وجود اینکه نشانی عمومی کیف پول به طور مستقیم نمیتواند هویت کاربر را نشان دهد، همه تراکنشها به صورت عمومی و دایمی بر روی بلاک چین ذخیره میشود. نشانی فیزیکی شما بر روی بلاک چین ذخیره نمیشود، اما با دانستن نشانی کیف پول به شیوههایی غیرمستقیم میتوان هویت کاربر را شناسایی کرد.
یک کیف پول خوب برای ارز دیجیتال چه ویژگیهایی دارد؟
با پیشرفت فناوری مربوط به ارز دیجیتال، گزینههای امنیتی بیشتری نیز به کیف پول افزوده میشود. به هر حال، توجه به موارد زیر میتواند به شما برای شناسایی یک کیف پول خود و دارای کامنیت بالا کمک کند.
- آیا برای خریدهای روزانه به کیف پول نیاز دارید و یا اینکه میخواهید ارز دیجیتال خود را به عنوان سرمایهگذاری پسانداز کنید؟
- آیا میخواهید چندین ارز را ذخیره کنید یا فقط به یک ارز نیاز دارید؟
- آیا میخواهید از هر جایی به کیف پول ارز دیجیتال خود دسترسی یابید و یا اینکه فقط دسترسی از خانه را میخواهید؟
حتما پاسخ دقیق این پرسشها را مشخص کرده و سپس مناسبترین کیف پول را انتخاب کنید.
/ارزنگار