با عبور تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در جهان از مرز ۴۰ میلیون نفر، دانشمندان در کشورهای مختلف به رقابت بر سر یافتن واکسن این ویروس ادامه میدهند.
به گزارش پایگاه خبری تحقیق و توسعه، گرچه ساخت واکسن ممکن است بیش از یک دهه به طول بیانجامد، فرآیند تحقیق و توسعه آن به امید مهار کردن بیماری همهگیر با حمایت دولتها و صنایع داروسازی شتاب گرفته است.
سازمان بهداشت جهانی در مجموع بیش از ۱۷۰ واکسن کاندید را رصد میکند، که بیشتر آنها هنوز در مرحله اولیه توسعه هستند.
با این که هیچ یک از این واکسنهای کاندید هنوز مجوز بالینی نگرفتهاند، بیش از ۱۰ مورد از آنها امروزه در مرحله سوم آزمایش هستند، که بدین معنی است که آزمایش ایمنی و اثربخشی آنها روی گروههای بزرگی از داوطلبان در حال انجام است.
به رغم نشانههای امیدوارکنندهای که از برخی از این واکسنهای کاندید مشاهده میشود، هنوز روشن است واکسیناسیون عمومی چه زمانی امکانپذیر خواهد شد.
کارشناسان چه میگویند؟
پیشتر در ماه جاری، رئیس سازمان بهداشت جهانی اظهار داشت ممکن است تا پایان سال ۲۰۲۰ به واکسن دست پیدا کنیم.
تدروس آدهانوم در جلسه مدیران اجرایی سازمان در ابتدای ماه اکتبر گفت: «امیدهایی هست. ما به واکسن نیاز داریم و امید میرود که تا پایان سال جاری به واکسن دست پیدا کنیم.»
دکتر آنتونی فاوچی، کارشناس ارشد بیماریهای عفونی، نیز گفته است که این احتمال وجود دارد و در ۲۵ سپتامبر گفت ممکن است واکسیناسیون از نوامبر یا دسامبر آغاز شود.
ولی پاتریک والانس، مشاور علمی ارشد دولت بریتانیا، معتقد است، واکسن ویروس کرونا در بریتانیا تا بهار سال آینده به طور عمومی دردسترس نخواهد بود.
آقای والانس روز دوشنبه به نمایندگان مجلس گفت: «بعید است تا دست کم بهار آینده واکسنی داشته باشیم که به طور عمومی در جامعه قابل استفاده باشد.»
وی افزود: «به نظر من نباید قول بیپایه بدهیم. به نظر من مهم است که از وضعیت موجود تصویری واقعی ارائه دهیم.»
در عین حال، جرمی فرار، عضو کمیته «گروه مشاوره علمی موضوعات اضطراری»، به اسکای نیوز گفته است که فکر میکند اوایل سال آینده به تعدادی واکسن دست پیدا کنیم.
وی با اشاره به این که تا پایان سال مسائل دشواری در پیش داریم گفت: «فکر میکنم در اولین فصل سال آینده به واکسن دست پیدا کنیم. بیشتر از یک واکسن خواهیم داشت.»
رقابت برای پیشخرید واکسن
جلوتر از خود واکسن، کشورها شروع به سفارش میلیاردها دوز از واکسنی کردهاند که شرکتها در دست تحقیق و توسعه دارند.
بریتانیا در ماه سپتامبر خرید ۳۸۰ میلیون دوز واکسن را از چند شرکت مختلف تضمین کرد، که معادل تقریبا ۶ دور به ازاء هر نفر است.
بر اساس گزارش آکسفام در ماه سپتامبر، کشورهای ثروتمند نزدیک به نیمی از ذخیره جهانی (۲.۷ میلیارد دوز) را خریداری کردهاند.
در نتیجه نامتوازن بودن قدرت خرید در کشورهای مختلف، سازمان بهداشت جهانی با ایجاد طرحی به نام «کواکس» امیدوار است دو میلیارد دوز را تا پایان سال ۲۰۲۱ به طور مساوی بین کشورها توزیع کند.
بر اساس آماری که رویترز منتشر کرده، تا کنون ۴۰ میلیون و ۶۰ هزار نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شده و بیش از یک میلیون و ۱۱۳ هزار نفر در اثر این ویروس جان دادهاند.